Foto: DELFI

Otrdien Ministru kabinets atbalstīja Ekonomikas ministrijas rosinātos priekšlikumus, kas paredz nodrošināt tirdzniecības izstāžu organizēšanu iekštelpās un ārtelpās, paredzot "ģimenes režīmu".

Ņemot vērā pieaugušo vakcinācijas aptveri, kā arī izstrādātos drošas darbības protokolus, ļaujot gan iekštelpu izklaides un atrakciju vietām, gan tirdzniecības izstādēm darboties iekštelpās, ievērojot stingrus epidemioloģiskās drošības pasākumus, pakalpojumus var sniegt un saņemt tikai personas, kurām ir sadarbspējīgs vakcinācijas sertifikāts, personas, kurām ir sadarbspējīgs pārslimošanas sertifikāts vai personas, kurām ir sadarbspējīgs testēšanas sertifikāts.

Projekts paredz atļaut tirdzniecības izstāžu darbību iekštelpās augsta riska situācijā, kurā 14 dienās reģistrē vairāk nekā 100, taču ne vairāk kā 200 jaunus saslimšanas gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, ja tiek izpildītas noteikumu Nr.360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai"" prasības.

Vienlaikus, organizējot tirdzniecības izstādi iekštelpās, vienai personai tiek nodrošināti ne mazāk kā 15 m2 no publiski pieejamās telpas platības, kā arī eju platums starp izstāžu stendu rindām ir vismaz trīs metri.

Priekšlikumi paredz papildināt noteikumus ar jaunu regulējumu, kas nosaka, ka minētās personas var apmeklēt tirdzniecības izstādes iekštelpās kopā ar nepilngadīgiem bērniem. Bērniem, kuri ir vecāki par 12 gadiem, jāspēj uzrādīt sadarbspējīgu testēšanas sertifikātu, vai, ka persona pēdējo 48 stundu laikā pirms pasākuma ir veikusi Covid-19 testu, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS, un tas ir negatīvs, vai pēdējo sešu stundu laikā pirms pasākuma veiktais SARS-CoV-2 antigēna tests ir negatīvs.

Šāds "ģimenes regulējums" ir atļauts, paredzot, ja pasākuma laikā tiek nodalītas apmeklētāju plūsmas dažādos laikos, visas personas no 7 gadu vecuma lieto deguna un mutes aizsegu un pasākuma laikā un vienai personai tiek nodrošināti ne mazāk kā 5 m2 no publiski pieejamās telpas platības.

Tādējādi, tiktu paredzēts speciāls "ģimenes regulējums". Papildus drošībai visiem bērniem no 7 gadiem iekštelpās jālieto maskas, ja tiek apmeklētas tirdzniecības izstādes (iekštelpās) un saimniecisko pakalpojumu vietās.

Attiecībā uz tirdzniecības izstādēm ārtelpās, jaunais priekšlikums paredz noteikumus papildināt, nosakot, ka pieaugušie, kas atbilst noteiktajām prasībām, var apmeklēt tirdzniecības izstādes ārtelpās kopā ar nepilngadīgiem bērniem. Bērniem, kuri ir vecāki par 12 gadiem un tie neatbilst nosacījumiem, jāspēj uzrādīt sadarbspējīgu testēšanas sertifikātu, ka persona pēdējo 48 stundu laikā pirms pasākuma ir veikusi Covid-19 testu, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS, un tas ir negatīvs, vai pēdējo sešu stundu laikā pirms pasākuma veiktais SARS-CoV-2 antigēna tests ir negatīvs, ja pasākuma laikā visas personas ievēro 2 metru distance.

Piedāvātais "ģimenes regulējums" kopumā paredz, ka bērni, kuri neatbilst epidemioloģiskās drošības prasībām varētu apmeklēt "zaļā režīma" vietas, ja tos pavada pieaugušais, kas var uzrādīt sadarbspējīgu sertifikātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!