Foto: Pixabay

Pārejas periodā pierādījies, ka tirdzniecības nozares ierobežojumu mazināšana ir notikusi veiksmīgi, komersanti noteikumus nepārkāpj, ko apstiprina arī policijas pārstāvji, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Amatniecības un mazās uzņēmējdarbības apakškomisijas sēdē sacīja Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jurģis Miezainis.

Viņš uzsvēra, ka, ņemot vērā situāciju, būtu iespējama tālāka ierobežojumu mazināšana, taču tā atkarīga no sarunām ar Veselības ministriju.

"Šobrīd, kad lielie veikali ir vaļā, papildu veikalu atvēršana nozīmētu tikai izretināt klientus," sacīja Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) valdes priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs, piebilstot, ka dažkārt prasība par noteiktajiem 25 m2 uz cilvēku nav loģiska, jo, piemēram, 96 m2 veikalā var ieiet tikai trīs cilvēki.

"Ir skaidrs, ka epidēmija nebeigsies rīt un tā būs tik ilgi, kamēr vien lielākā daļa populācijas nebūs saņēmusi vakcīnu, un tikai tad varēs runāt par to, kā bija. Tādēļ jāiemācās dzīvot drošā veidā, un EM ar nozari kopā meklē risinājumus," sacīja Miezainis.

Pēc viņa teiktā, epidemiologu iebildumi bija pret strauju tirdzniecības atvēršanu, jo pastāvēja risks, ka šādā gadījumā būtu cilvēku drūzmēšanās, taču pārejas periods ir sevi pierādījis, komersanti nepārkāpj noteikumus, arī policija to apstiprina, sacīja Miezainis.

Vairāki komisijas dalībnieki norādīja uz dīvaino sistēmu, ka, ejot lielveikalā tikai uz bankomātu vai uz tualeti, jāņem groziņš, taču Miezainis uzsvēra, ka komersantiem tika dota brīva izvēle pircēju uzskaitē – citi izvēlējās groziņu sistēmu, citi – kartiņas, vēl citi – elektronisku uzskaiti, atkarībā no tā, kuru sistēmu bija iespējams ātrāk un vienkāršāk ieviest.

Saeimas deputāts Armands Krauze pauda neizpratni, kāpēc, piemēram, "Rimi" drīkst tirgot bērnu preces, bet bērnu preču veikaliem jāpaliek ciet. "Kāds risks pastāv bērnu preču veikalā? Drīzāk lielāks risks ir tad, kad māmiņa ar bērnu ratiņiem ilgi stāv aukstumā rindā pie veikala. Turklāt šādos gadījumos nevaino veikalu, bet valdību, vienalga, kurš to sistēmu būtu ieviesis, kas pasliktina iedzīvotāju viedokli par valdību," viņš piebilda.

Lai mazinātu ierobežojumus, vairāki deputāti Saeimai iesnieguši lēmuma projektu "Par uzdevumu Ministru kabinetam pārskatīt ārkārtējās situācijas laikā noteiktos tirdzniecības ierobežojumus, nodrošinot saprātīgu un izsvērtu lēmumu pieņemšanu ilgtermiņā. Tas tiks izskatīts Saeimas sēdē ceturtdien, 18. februārī.

Arī Zemkopības ministrijas Krīzes vadības grupa (ZM KVG) aicinājusi Valsts kancelejas direktora Jāņa Citskovska vadīto Operatīvās vadības grupu bez kavēšanās pārskatīt noteiktos ierobežojumus veikaliem un citām tirdzniecības vietām, kas spēj izpildīt visus patlaban noteiktos drošības nosacījumus Covid-19 pandēmijas ierobežošanai, lai šīs tirdzniecības vietas varētu atsākt darbu un iedzīvotāji tur varētu iegādāties nepieciešamās preces.

Tāpat ZM KVG aicina atļaut ielu tirdzniecību un tirdzniecību āra gadatirgos, nepieļaujot tajos nekādus izklaides pasākumus.

Šobrīd spēkā esošie noteikumi nostāda nevienlīdzīgā situācijā daudzus tirdzniecības uzņēmumus, kuri līdzīgi lielveikaliem var nodrošināt visu nepieciešamo epidemioloģisko prasību ievērošanu. Lēmums aicināt atļaut veikaliem atsākt darbību, stingri ievērojot epidemiologu un ekspertu ieteikumus, pieņemts pēc šodien notikušās ZM KVG Krīzes vadības grupas sanāksmes, kurā atbalstu šim priekšlikumam pauda visi tās pārstāvji.

Turklāt esošajā situācijā tiek pieļauti būtiski konkurences kropļojumi, sniedzot būtiskas priekšrocība lielveikaliem, bet šo iespēju liedzot citiem veikaliem, kas arī var ievērot visas epidemioloģiskās prasības.

ZM KVG dalībnieki vienprātīgi atzina, ka pašreizējie tirdzniecības ierobežojumi varēja būt efektīvi tikai īstermiņā, nevis ilgstoši, kā tas ir tagad. Cīnoties ar pandēmiju, iespēju robežās, kur vien var, ir jācenšas atjaunot kaut puslīdz normālu dzīves ritmu, protams, strikti ievērojot visus epidemioloģiskos nosacījumus (masku obligātu valkāšanu, distancēšanos, cilvēku skaita ierobežojumus tirdzniecības vietās u.c.).

Mazumtirdzniecības uzņēmēji ir pauduši, ka spēj savās tirdzniecības platībās ievērot visas spēkā esošās epidemioloģiskās prasības, kas šobrīd veiksmīgi tiek ievērotas lielveikalos. Nozares uzņēmēji atgādina, ka ilgstoša preču tirdzniecības ierobežošana negatīvi ietekmē ne tikai uzņēmumus, bet visas valsts ekonomiku kopumā, norāda ZM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!