Foto: DELFI
Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) uzskata, ka nākamgad ieviešot eiro, skaidras naudas apmaiņu būtu jāatļauj ne tikai bankās un Latvijas Pasta nodaļas, bet arī citur, piemēram, mazumtirdzniecības vietās, īpaši ņemot vērā to, ka vairākos pagastos nav pasta nodaļu un bankas filiāļu.

LTA atkārtoti vērsusies Saeimā ar priekšlikumiem, kas mazinātu administratīvo slogu un izmaksas tirdzniecības nozares uzņēmumiem sakarā eiro ieviešanas dēļ, informēja LTA.

Pašlaik eiro ieviešanas kārtības likumā noteikts, ka kredītiestādes un valsts akciju sabiedrība ,,Latvijas Pasts" nomaiņas periodā maina latus pret eiro neierobežotā apjomā bez maksas. LTA uzskata, ka iedzīvotāju ērtībai, it sevišķi, lauku apvidū latu skaidrās naudas nomaiņu vajadzētu atļaut arī citiem komersantiem, kas nodarbojas ar skaidras naudas operācijām, tostarp mazumtirdzniecības uzņēmumiem.

Asociācija norāda, ka saskaņā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas datiem kopumā valstī 107 pagastos nav nevienas pasta nodaļas. Tāpēc LTA iesaka veikaliem rast iespēju sniegt skaidras naudas izņemšanas pakalpojumu lauku iedzīvotājiem.

LTA arī aicināja saīsināt cenu paralēlās atspoguļošanas periodus attiecīgi līdz vienam mēnesim pirms un trīs mēnešus pēc eiro ieviešanas. Patlaban LTA, ņemot vērā notikušās diskusijas, neiebilst trīs mēnešu periodam pirms eiro ieviešanas dienas, taču turpina pastāvēt uz to, ka sešu mēnešu periods pēc ieviešanas tomēr ir pārmērīgi garš un apgrūtinošs tirgotājiem. "Uzskatām, ka pircējus nākamā gada 1. maijā vairs neinteresēs, piemēram, cik maksājis kefīrs latos. Trīs mēneši pēc eiro ieviešanas būtu pietiekams laiks, lai patērētāji psiholoģiski būtu pieraduši pie jaunā cenu mēroga un vienlaikus tirgotājiem būtu mazākas pārdošanas izmaksas," uzskata asociācija.

LTA aicina deputātus izšķirties par tautsaimniecībai un iedzīvotājiem izdevīgāko risinājumu šajā valsts attīstībai tik nozīmīgajā brīdī un atvieglot euro ieviešanas kārtību.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš piektdien izsludinājis Eiro ieviešanas likumu.

Likumu Saeima pieņēma 31.janvārī, pēc dažu stundu debatēm atsaucoties premjera Valda Dombrovska ( V) aicinājumam balsot atbildīgi.

 Jaunais likums izstrādāts, lai nodrošinātu efektīvu un caurredzamu vienotās Eiropas valūtas ieviešanu Latvijā, un tas nosaka eiro ieviešanas scenārija galveno nosacījumu - eiro vienlaicīgo ieviešanu skaidras, bezskaidras un elektroniskās naudas norēķinos no dienu, kad Latvijā tiek ieviests eiro. Iecerēts, ka Latvija pāries uz eiro 2014.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!