Foto: LETA

Tirdzniecības nozarē pašlaik ir 48% vakcinēto darbinieku, tāpēc tirgotāji uzskata, ka līdz vakcinācijas kursa pabeigšanai ir jābūt atvieglotai Covid-19 testēšanas procedūrai ar ātriem antigēnu testiem, norāda Latvijas Tirgotāju asociācija.

"Jau šobrīd tirgotāji novēro būtisku cenu kāpumu energoresursu sadārdzinājuma dēļ un, ja nozarei būs jāiztērē papildus ap 6 miljoniem eiro darbinieku testēšanai, tas vēl vairāk veicinās cenu pieaugumu. Nozare arī nevar atļauties atlaist pusi no darbiniekiem. Pēc Latvijas Tirgotāju asociācijas aprēķiniem, testēšanā uz Covid-19, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS, izmaksas ir ap 300 eiro uz vienu darbinieku, bet ar ātro antigēnu testiem – ap 80 eiro. Lieliem uzņēmumiem ar tūkstošiem darbinieku testēšanas izmaksas divos mēnešos varētu sasniegt 300 000 – 400 000 eiro," skaidro asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

"Kopumā mūsu nozarē, ņemot vērā Veselības ministrijas sniegtos datus (48% vakcinēto), ir ne mazāk kā 40 000 darbinieku, kuriem vajadzētu veikt testus. Ja testi būtu jāveic laboratorijās, kā šobrīd noteikts, tad iedzīvotāju apgāde ar precēm un pakalpojumiem, tai skaitā pirmās nepieciešamības, būtiski tiktu traucēta un radītu milzīgu spriedzi sabiedrībā. Jau šodien, ņemot vērā jaunos ierobežojumus tirdzniecībā, pie veikaliem pat dienas vidū izveidojušās līdz 200 metriem garas rindas. Vienlaikus laboratorijas nespēj veikt šos testus gan laikā, gan skaitā. Pienākums veikt testus laboratorijās radīs nozarei izmaksas 12 miljonu apmērā laika periodā līdz 15. novembrim (vai apturēs darbību). Savukārt, atbalstot nozares priekšlikumu un atļaujot veikt antigēnu testus darba vietās, šīs izmaksas būtiski samazināsies līdz pat četrām reizēm," pauž Danusēvičs.

Nozare uzskata, ka papildus jāievieš atbalsts, kas jau bija piešķirts iepriekšējā ārkārtējā stāvokļa periodā - atbalsts apgrozāmiem līdzekļiem (pret 2019. gada attiecīgo mēnesi vai attiecīgo trīs mēnešu periodu, vai trīs mēnešu periodu pirms darbības ierobežošanas) un algu subsīdijām, lai nav jāatlaiž darbinieki un valstij, jau tāpat sarežģītajā situācijā, nebūtu jāpiešķir papildus līdzekļi bezdarbnieku pabalstiem.

Tāpat nozare uzskata, ka sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem jāsamazina PVN uz 5%, kā arī jābūt atlaidēm telpu nomai, īrējot gan valsts un pašvaldību īpašumā esošās telpas, gan privātās, jāpiemēro atlaides nekustamā īpašuma nodoklim.

Šodien šo jautājumu plānots skatīt Operatīvās vadības grupas (OVG) sanāksmē Valsts kancelejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!