Foto: LETA

Pirmreizējā kases aparātu atbilstības novērtēšana, ko paredz Ministru kabineta (MK) noteikumi, var izmaksāt trīs miljonus eiro, teica Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

Viņš skaidroja, ka vēl bez tiem kases aparātiem, kas tiek izmantoti tirdzniecībā, Latvijā ir tūkstošiem kases automātu un informatīvo sistēmu, kas arī tiks pakļautas jaunajai reformai.

Piemēram, uzstādot kases aparātu un tā darbībai vajadzīgo programmu peldbaseinā, kopējās izmaksas sastāda 50 000 eiro. Pagājušā gada decembrī kļuva zināms, ka būs jāveic šīs programmas un aparātu sertifikācija, kas izmaksās vairāk nekā 10 000 eiro. Ņemot vērā, ka katrs šāds objekts ir unikāls un atšķirīgs, tas nozīmē, ka katram jāveic atsevišķa sertifikācija - vai tā ir stāvvieta, peldbaseins, sporta halle vai tamlīdzīgi, norādīja LTA prezidents.

"Patlaban Latvijā tādu sistēmu un kases automātu ir vairāk nekā 200. Tātad pirmreizēja šo sistēmu un aparātu atbilstības novērtēšana izmaksās trīs miljonus eiro. Ņemot vērā, ka programmas tiek mainītas aptuveni vienu reizi mēnesī, un kases aparātiem regulāri mainās komplektācija, atbilstības novērtēšanas izmaksa gada laikā kopumā var prognozēt piecu miljonu eiro apmērā," sacīja Danusēvičs.

Viņš arī informēja, ka MK noteikumos, kas attiecas kases aparātu un sistēmu reformu, esot paredzēts, ka no sistēmas tirgotājiem var prasīt, piemēram, pirms pieciem gadiem no Vācijas pirkto stāvvietas aparātu aprakstus un programmatūras, kas satur komercnoslēpumu. "Šībrīža MK noteikumi nosaka, ka sertifikācijai nav robežu, jo pieļauj pieprasīt uzrādīt itin visu, kas saistīts ar kases automātu un nav nekādas konfidencialitātes garantiju."

Jau vēstīts, ka šogad 1.janvārī stājās spēkā noteikumi par jaunajām kases aparātu un sistēmu prasībām, kurām uzņēmējiem jāpielāgojas līdz šā gada 1.jūlijam.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem atbilstošo kases aparātu, hibrīda kases aparātu un kases sistēmu lietošana visiem nodokļu maksātājiem, izņemot padziļinātās sadarbības programmas dalībniekus, obligāti jāsāk ne vēlāk kā 2017.gada 1.janvārī. Tomēr, tā kā uzņēmēju gatavība, pielāgoties jaunajām prasībām, vērtējama kā zema, Valsts ieņēmumu dienests (VID) iepriekš paziņoja par sešu mēnešu pārejas periodu. Tas nozīmē, ka jaunām prasībām atbilstošus kases aparātus un sistēmas jāsāk lietot no 1.jūlija.

Savukārt padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku reģistrā iekļautie nodokļu maksātāji jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošos kases aparātus, hibrīda kases aparātus un kases sistēmas jāsāk lietot ne vēlāk kā 2019.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!