Foto: LETA

Ar šī gada 1. oktobri mazumtirdzniecības vietās tabakas izstrādājumus vairs nevar izlikt pircēju apskatei un tos var iegādāties tikai pēc konkrētas cenu lapas. To paredz pēdējie grozījumi tabakas apriti regulējošā likumā, informē Latvijas Tirgotāju asociācija.

Tagad mazumtirdzniecībā smēķēšanas produktus ir aizliegts izvietot tā, ka pircēji tos var redzēt. Lai nodrošinātu pircējiem informāciju par šo produktu pieejamību, veikalā pēc pircēja pieprasījuma jābūt pieejamai informācijas lapai, kurā norādīts izstrādājuma nosaukums, tā cena un daudzums vienā iepakojuma vienībā. Protams, pircējs var palūgt parādīt preci un izvēlēties no krājumos esošām cigaretēm sev vēlamās.

Lai nodrošinātu vienotu likuma normu izpratni un tirgotāji saņemtu atbildes uz visiem jautājumiem par likuma piemērošanu, Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA), konsultējoties ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru un Valsts ieņēmumu dienestu, izstrādāja vadlīnijas, lai sniegtu skaidrojumu un ieteikumus tirgotājiem, kā ieviest Tabakas likumā paredzēto produktu izvietošanas aizliegumu mazumtirdzniecības vietās. Vadlīnijas ir pieejas šeit.

Jaunais ierobežojums neparedz noteiktu tehnisko risinājumu, kā turpmāk izvietot cigaretes. Katrs tirgotājs izvēlas piemērotāko veidu, kā nodrošināt produktu izvietošanu stendos tā, lai tie nebūtu redzami pircējiem. Atkarībā no tirdzniecības vietā jau esošiem stendiem, risinājumi var būt dažādi, piemēram, sienas stendi ar aizveramām vai bīdāmām durvīm, veltņu žalūzijām, aizkariem; stendi virs kases, kuriem aizklāta puse, kas vērsta pret pircējiem; slēgti stendi – kastes uz letes vai zem tās; cigarešu pārdošanas automāti.

Tirdzniecības vietā drīkst norādīt par tabakas izstrādājumu pārdošanu un ka stendā izvietoti produkti, piemēram, "Šeit nopērkami tabakas izstrādājumi" vai "Tabaka". Vienlaikus jāatceras, ka tirdzniecības vietā nedrīkst attēlot konkrētas cigarešu preču zīmes vai izvietot šo preču paraugus. Produkti (cigarešu paciņas uc) var būt redzami pircējiem to pasniegšanas brīdī vai stendu atvēršanas vai aizvēršanas brīdī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!