Foto: LETA

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) aicina valdību kompensēt jauno tabakas tirdzniecības prasību radītos izdevumus, pavēstīja LTA.

Tirgotāji aicina kompensēt izdevumus veikalu iekārtojuma pielāgošanai atbilstoši Veselības ministrijas (VM) prasībām.

"VM priekšlikums tabakas izstrādājumus tirgot tikai no slēgtiem skapjiem nozīmē visu šobrīd iegādāto iekārtu demontēšanu un jaunu, slēgtu stendu iegādi, kas prasa nozīmīgus papildus ieguldījumus. Laikā, kad daudzi vietējie Latvijas tirgotāji cīnās par izdzīvošanu un cenšas konkurēt ar starptautiskām lielveikalu ķēdēm, šādi neplānoti izdevumi ir kārtējais nepatīkamais pārsteigums, kas liek aizdomāties par vēršanos pret vietējiem Latvijas tirgotājiem radot priekšrocības starptautiskiem koncerniem," klāsta LTA.

Turklāt jaunie nosacījumi sekojot citiem, tostarp prasībai uzstādīt video novērošanu alkohola tirdzniecībai, kas vidēji vienā objektā izmaksāja aptuveni 400 - 500 eiro un ko pēc tam Saeima atcēla.

Tirgotāji pieļauj, ka arī jaunās prasības veikaliem nākotnē varētu tikt pārskatītas, atzīstot to par neefektīvu.

Jau vēstīts, ka VM rosina aizliegt tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu un elektronisko smēķēšanas ierīču izvietošanu tirdzniecības vietās, nosakot, ka šie produkti varēs atrasties tikai slēgtos skapjos un tos varēs iegādāties, pārdevējam nosaucot konkrētu preci.

Likumprojektā ,,Par tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču  un elektronisko smēķēšanas ierīču uzpildes tvertņu  realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!