Foto: LETA

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) plāno iesniegt priekšlikumus Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai grozījumiem Maksātnespējas likumā ar mērķi novērst tādu situāciju, ka pilnībā maksātspējīgs uzņēmums tiek pasludināts par maksātnespējīgu, informē asociācija.

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Heniriks Danusēvičs uzsver, ka ir jārada skaidrs un iesaistītajām pusēm paredzams veids, kā noteikt uzņēmuma maksātnespēju. "Mēs nevēlamies, lai kādu no asociācijas biedrim skartu tāda problēma kā [mazumtirdzniecības ķēdes "Iki" un "Cento" operatoru] SIA "Palink", kad pilnībā maksātspējīgs uzņēmums tiek pasludināts par maksātnespējīgu," uzsver Danusevičs.

Viņš skaidro, ka bieži ir gadījumi, kad starp uzņēmumu un maksātnespējas pieprasītāju ir saimniecisks strīds par to, vai uzņēmumam vispār šāds parāds ir jāmaksā. "Mēs vēlamies, lai Maksātnespējas likumā skaidri tiktu norādīts, ka, rodoties šādiem strīdiem, tiesa nekavējoties pārtrauc jebkādu turpmāku maksātspējas vērtēšanu un liek pusēm radušos strīdu risināt tiesā, parastā kārtībā. "Palink" gadījumā tiesa neuzmanības dēļ šādu strīdu nekonstatēja un tāpēc atzina maksātnespēju," norāda LTA vadītājs.

Viens no priekšlikumiem, ko LTA iesniegs Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, būs skaidri un nepārprotami paredzēt uzņēmumam iespēju labprātīgi tiesai uzradīt visus savā rīcībā esošos naudas līdzekļus, lai pierādītu savu spēju samaksāt to parādu, pēc kura tiek pieprasīta maksātnespēja. 

Jau vēstīts, ka šā gada 5.janvārī Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa atzina par maksātnespējīgu veikalu tīklu "Iki" un "Cento" operatoru SIA "Palink", kam par pamatu bija apstrīdēts prasījums par 30 000 latu parādu piedziņu. Uzņēmums uzsver, ka šāda situācija ir absurda un var novest pie tā, ka finansiāli stabils uzņēmums ar miljoniem latu lielu apgrozījumu un vērienīgiem investīciju plāniem salīdzinoši niecīgas prasības dēļ var nonākt "zem āmura".

Uzņēmums tiesas lēmumu apstrīdēja Ģenerālprokuratūrā, kas iesniedza protestu Augstākajā tiesā. Tāpat uzņēmus vērsies ar sūdzību Eiropas Komisijā.

Šis gadījums licis sākt diskusiju par jauno Maksātnespējas likumu, saskaņā ar kuru tiesai nav jāvērtē uzņēmuma maksātnespēja pēc būtības, bet tikai pēc formālām pazīmēm – ir vai nav parāds. Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš uzdevis darba grupai izvērtēt situāciju un nepieciešamības gadījumā sagatavot grozījumus likumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!