Foto: EPA/LETA

Ātrās aprites jeb ikdienas patēriņa precēm jāsamazina paralēlo cenu atspoguļošanas laiks līdz divām nedēļām pirms un divām nedēļām pēc eiro ieviešanas Latvijā, šodien Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) rīkotajā preses konferencē uzsvēra LTA prezidents Henriks Danusēvičs.

Viņš skaidroja, ka tādējādi samazinātos tirgotāju izmaksas par papildu inkasāciju, par jaunās kases aparātu programmas sistēmas uzturēšanu.

Tāpat samazinātos arī izmaksas par dubultās uzskaites veikšanu pirms un pēc eiro ieviešanas. Līdz ar to ikdienas patēriņa preču paralēlo cenu atspoguļošanas laika samazināšanas rezultātā ieguvēji būtu pircēji.

Attiecībā uz to preču grupu, kas nav ikdienas preces, Danusēvičs atzīmēja, ka tādām precēm, ko cilvēki nepērk katru dienu, piemēram, automašīnām, ilgākais paralēlo cenu atspoguļošanas laiks varētu būt viens mēnesis pirms un trīs mēneši pēc eiro ieviešanas.

Savukārt SIA "Grāmatu nams "Valters un Rapa"" valdes locekle Iveta Ozola skaidroja, ka grāmatu veikalā esot ap pusmiljons preču, kurām būs jāpārmarķē cenu zīmes. Saistībā ar eiro ieviešanu uz cenu zīmes būs jānorāda cena gan eiro, gan latos. Turklāt cenai, kas jānorāda eiro, būs jābūt vizuāli lielākai nekā cenai latos. Tas nozīmē, ka grāmatu veikalam vēl bez kases aparātu pārprogrammēšanas būs arī jāiegādājas speciāla marķēšanas iekārta.

Ozola arī piebilda, ka viņai patlaban nav vēl skaidrs, cik lielas izmaksas būs jāsedz uzņēmumam kopumā, jo attiecībā uz izmaksām vēl esot daudz neskaidrību.

Lai veicinātu paralēlo cenu atspoguļošanas laika samazināšanu no patlaban paredzētajiem trīs mēnešiem pirms un sešiem mēnešiem pēc eiro ieviešanas, LTA prezidents ierosināja izsniegt katram Latvijas iedzīvotājam eiro kalkulatoru. "Ar šo ierīci pircēji varēs rēķināt un pārrēķināt cenas no eiro uz latiem un otrādi līdz mūža galam, ja tā labpatīk."

Taču eiro projekta vadītāja Dace Kalsone noraidīja šādu priekšlikumu, atsaucoties uz Igaunijas pieredzi. Proti, Igaunijā iedzīvotājiem arī esot tikuši izsniegti eiro kalkulatori. Taču ar tiem esot radušās problēmas, jo tajos neesot bijis ieprogrammēts pareizs eiro valūtas kurss. Līdz ar to nācies visus kalkulatorus pārprogrammēt. To gan bez maksas esot veicis kāds informācijas tehnoloģiju jomā strādājošs uzņēmums. Tomēr eiro ieviešanas projekta īstenotāji nevēlas, lai šāds gadījums atkārtotos arī Latvijā.

Kalsone arī norādīja, ka eiro ieviešanas projektā ir paredzēts izsniegt iedzīvotājiem eiro un latu pārrēķinu kartītes. Tāpat iecerēts izveidot no interneta lejupielādējamu kalkulatora aplikāciju.

Jautāta, kādi šķēršļi liedz īstenot LTA priekšlikumus par samazināto paralēlo cenu atspoguļošanas laiku, Kalsone skaidroja, ka patlaban paredzētie deviņi mēneši esot minimālais paralēlo cenu atspoguļošanas laiks. Sākotnēji ierosinātais periods bijis pusotrs gads. Tāds laiks esot noteikts, lai tirgotāji varētu laicīgi sakārtot kases aparātus un sagatavoties pārejai uz eiro. Taču svarīgākais esot, lai pie jaunajām cenām pierod arī iedzīvotāji.

Kalsone arī uzsvēra, ka eiro ieviešanas projekts neparedz atšķirīgu paralēlo cenu atspoguļošanas laiku atšķirīgām preču kategorijām, jo tas varētu radīt ne tikai neskaidrības, bet arī veicināt cenu pieaugumu.

Proti, ja, piemēram, kāda ikdienas patēriņa prece maksā 45 santīmus, tad pēc eiro ieviešanas tās cena būs 64 eirocenti. Savukārt, ja ikdienas precēm noteiktu atšķirīgāku cenu atspoguļošanas laiku no citas kategorijas precēm, tad tajā kategorijā, kurā būtu noteikt īsāks atspoguļošanas laiks, pastāv straujāku cenu pieauguma risks, kā rezultātā, 64 eirocentu vietā pircējam būtu jāmaksā 75 eirocenti, kas, pārrēķinot Latvijas valūtā, būtu jau 53 santīmi.

Savukārt Danusēvičs, komentējot Klāsones teikto par iespējamo cenu pieauguma risku, teica, ka neatkarīgi no tā, vai eiro projekta ieviesēji veiks vai neveiks cenu monitoringu visu preču kategorijās vienlaicīgi, cenas var pieaugt tāpat, jo tās var ietekmēt ne tik daudz paralēlo cenu atspoguļošanas laiks, cik, piemēram, situācija globālajā pārtikas ražotāju tirgū.

Attiecībā uz eiro ieviešanas pārejas periodu, kas patlaban iecerēts no 2014.gada 1.janvāra līdz 14.janvārim, LTA prezidents teica, ka pārejai vajadzētu notikt laikā no 2014.gada 15.janvāra līdz 31.janvārim, jo tas esot laiks, kad lielākajai uzņēmumu daļai, kas darbojas tirdzniecības un pakalpojumu nozarē, ir zemāks apgrozījums nekā līdz tam. Tas skaidrojams ar pēcsvētku periodu, kad iepirkšanās aktivitāte esot daudz zemāka.

Kopumā LTA prezidents uzsvēra, ka Tirgotāju asociācija vēl grasās turpināt diskutēt ar eiro ieviešanas projekta darba grupu gan par paralēlo cenu atspoguļošanas laika samazināšanu, gan citiem, tostarp arī tehniskiem, ar eiro ieviešanu saistītiem jautājumiem.

Kā ziņots, LTA padomes locekļi rosina samazināt eiro ieviešanas projektā paredzēto paralēlo cenu atspoguļošanas laiku. Tas skaidrojams ar to, ka visu paralēlo cenu atspoguļošanas laiku paredzēts norādīt četras cenas vienā cenu zīmē. Proti, cena eiro un latos par vienību un cena eiro un latos par kilogramu vai litru.

Kā iepriekš biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja LTA prezidents, tirgotāji uzskata, ka pārlieku daudz informācijas vienā čekā pircējam sarežģī spēju orientēties tajā.

Kā ziņots, eiro ieviešanas maksimālās izmaksas tirgotājiem varētu būt vismaz 160 miljoni latu. Šajā summā iekļausies izmaksas par kases aparātu un kases sistēmu pārprogrammēšanu un to darbības nodrošināšanu. Piemēram, izmaksas par cenu zīmju nomaiņu varot sasniegt aptuveni 16 miljonus latu.

Tāpat ziņots, ka eiro ieviešanas likumprojekta izstrādes procesā Valsts ieņēmumu dienests sagatavojis vadlīnijas par darbu ar kases aparātiem un kases sistēmām cenu paralēlās atspoguļošanas un latu un eiro vienlaicīgās apgrozības periodā.

Preču un pakalpojumu cenu paralēlās atspoguļošanas periods sāksies trīs mēnešus pirms eiro ieviešanas dienas, tas ir, no 2013.gada 1.oktobra, un ilgs sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas dienas - līdz 2014.gada 30.jūnijam.

Vadlīnijas skaidro eiro ieviešanas likumprojektā noteikto regulējumu attiecībā uz kases aparātiem un kases sistēmām, to tehniskajām prasībām un samaksu apliecinošiem dokumentiem cenu paralēlās atspoguļošanas un latu un eiro vienlaicīgās apgrozības periodā.

Vadlīniju projekts tika nodots apspriešanai un komentēšanai profesionālajām asociācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!