Foto: LETA

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) ir vērsusies ar sūdzību Eiropas Komisijas (EK) Izaugsmes ģenerāldirektorātā Briselē par kases aparātu reformas neatbilstību Eiropas Savienības (ES) pamatnostādnēm, pastāstīja LTA prezidents Henriks Danusēvičs.

Viņš piebilda, ka attiecīgā LTA sūdzība pagājušajā nedēļā tika skatīta EK Izaugsmes ģenerāldirektorātā Briselē. EK Izaugsmes ģenerāldirektorātā LTA skaidrojusi nostāju, ka reformai jābūt efektīvai un tā nedrīkst apgrūtināt mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) darbību Latvijā. Turpretī tehnoloģiju ieviešana jāveic par saprātīgām izmaksām.

Tāpat EK tika iepazīstināta ar sertifikācijas izmaksām kases automātiem Rīgas reģionā, peldbaseinā uzstādītām kases sistēmām, autoostas tirdzniecības automātiem un sertifikācijas izmaksām Latvijas ražotāju veikalu tīklā. LTA arī informēja EK par kopējām kases aparātu reformas izmaksām, kas veido 30 eiro uz vienu Latvijas iedzīvotāju jeb kopā aptuveni 60 miljonus eiro.

Tāpat LTA esot norādījusi EK, ka patlaban prasības par kases aparātu nomaiņu pilnībā attiecas tikai uz MVU sektoru.

EK Iekšējā tirgus politikas un pārraudzības daļas esot vadītājs konstatējis, ka Latvijas valdība nav informējusi EK par privātās komercsertifikācijas ieviešanu un par atšķirīgas attieksmes noteikšanu atkarībā no uzņēmuma lieluma, norādīja Danusēvičs.

EK prasījusi LTA iesniegt papildinformāciju par četriem ar reformu saistītiem punktiem un LTA šonedēļ no EK saņems oficiālu apstiprinājumu par sūdzības iesniegšanu. EK sūdzību sāks izskatīt augustā.

Šogad 1. janvārī stājās spēkā noteikumi par jaunajām kases aparātu un sistēmu prasībām.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem atbilstošo kases aparātu, hibrīda kases aparātu un kases sistēmu lietošana visiem nodokļu maksātājiem, izņemot padziļinātās sadarbības programmas dalībniekus, obligāti jāsāk ne vēlāk kā 2017. gada 1. janvārī. Tomēr, tā kā uzņēmēju gatavība, pielāgoties jaunajām prasībām, vērtējama kā zema, Valsts ieņēmumu dienests (VID) iepriekš paziņoja par sešu mēnešu pārejas periodu. Tas nozīmē, ka jaunām prasībām atbilstošus kases aparātus un sistēmas būtu jāsāk lietot no 1. jūlija.

Savukārt padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku reģistrā iekļautie nodokļu maksātāji jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošos kases aparātus, hibrīda kases aparātus un kases sistēmas jāsāk lietot ne vēlāk kā 2019. gada 1. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!