Foto: LETA
Āgenskalna tirgus jaunā saimniece SIA "Kalnciema iela" sagatavojusi projektēšanas darbu uzdevumu un paredz sākt tirgus ēkas remontu nākamā gada pavasarī, atvēlot otro stāvu ne tikai tirgotājiem, bet arīdzan lasītavai.

Ar sagatavoto projektēšanas darbu uzdevumu pirmdien, 20. augustā, Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas deputātus iepazīstināja "Kalnciema ielas" vadītājs Kārlis Dambergs.

""Kalnciema kvartālā" mums bija vajadzīgi 18 gadi, lai ieviestu sakārtotu vidi. Ar Āgenskalnu darbs būs līdzīgs. Blakus ir nesakārtotas ēkas, lombardi. Ceram, ka gan deputāti, gan pilsēta kopumā iesaistīsies projektā. Sagaidām arī policijas iesaistīšanos, jo jāgādā arī par drošību," teica Dambergs, atklājot, ka tirdzniecība zem jumta varētu sākties novembrī.

"Tirgus priekšpusē ir nekārtība. Esam iesnieguši pieprasījumu par šī zemesgabala nomu no domes. Šobrīd tur ir neregulēta stāvvieta. Plānojam tur izvietot velonovietnes," minēja Dambergs.

Projektu "Kalnciema iela" sadalīs vairākos posmos. Vispirms uzņēmums novērsīs Āgenskalna tirgus ēkas administratīvās un tirdzniecības daļas avārijas stāvokli, būvdarbus sākot 2019. gada pavasarī.

Āgenskalna tirgus projektēšanas vadītājs Roberts Valdmanis pastāstīja, ka paralēli restaurācijai notiks padziļinātāka izpēte par tirgus ēku, kas ļaus precīzāk iezīmēt sekojošos uzdevumus.

Ēkas restaurācijas sākotnējais plāns paredz pagrabu atvēlēt tehniskajām un palīgtelpām. Pirmajā stāvā vietu varēs rast tirgotāji, kuriem būs atvēlētas 65 pastāvīgās tirdzniecības vietas. Taču līdztekus darbosies arī ražotāju tirdzniecības vietas, kuras atvēlēs tirgotājiem, kuri nevēlas tirgū strādāt ikkatru dienu.

"Ņemot vērā dinamiku, tirgotos produktus, esam arhitektiem uzdevuši, ka daļai tirdzniecības vietu ir jābūt multifunkcionālām. Atstāsim maksimālu iespēju vietas pielāgot un rotēt tirgotājus," paskaidroja Dambergs.

Otro stāvu iecerēts nodot administratīvo funkciju veikšanai ar iespēju veikt komercdarbību vai izīrēt telpas. "Kalnciema iela" plāno izveidot arī multifunkcionālu lasītavu, ko var izmantot konferencēm, apmācībām vai meistarklasēm. Otrajā stāvā notiks arī produktu tirdzniecība un ēdināšana.

Uzņēmums plāno restaurēt tirgus ēkas fasādi, kā arī radīt tam dekoratīvu apgaismojumu. Rekonstruēs arī ēkas inženiertīklus, lai tajā varētu nodrošināt koncertu un pasākumu norisi. Tirgus teritorijā plānots izvietot arī autostāvvietu.

Vēstīts, ka SIA "Kalnciema iela" šā gada maijā uzvarēja Āgenskalna tirgus nomas tiesību izsolē, iegūstot tiesības tur saimniekot nākamos 30 gadus. Lai gan par tirgu interesi izrādīja arī igauņu uzņēmēji, "Kalnciema iela" izsolē bija vienīgais pretendents. Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisijas vadītājs Burovs portālam "Delfi" norādīja, ka igauņi vēlējušies tirgu pirkt, nevis nomāt.

Mārtiņš un Kārlis Dambergi Āgenskalna tirgus attīstīšanai piesaistījuši "BaltCap" investīciju fondu, kā arī plāno investēt līdz pieciem miljoniem eiro.

Tirgus ēka apmeklētājiem atkal varētu būt atvērta 2021. gada otrajā pusē, jo jaunajam nomniekam doti trīsarpus gadi, lai nodotu tirgu ekspluatācijā. Savukārt ar plašu atklāšanas pasākumu programmu Āgenskalna tirgus 3. augustā atsāka āra tirdzniecību.

2001. gadā Dambergi atjaunoja piecu ēku kompleksu Kalnciema un Melnsila ielu krustojumā. Kopš 2008. gada Kalnciema kvartālā katru sestdienu notiek amatnieku tirgus, taču pēdējos gados kvartāls popularitāti iemantojis arī ar dažādiem kultūras pasākumiem.

Ziņots, ka no šā gada 1. janvāra uz rekonstrukcijas laiku ir pārtraukta Āgenskalna tirgus darbība, jo daļa ēkas konstrukciju ir kļuvusi bīstama apmeklētājiem. To secinājusi būvinženieru firma SIA "CMB" un Būvniecības valsts kontroles birojs.

Āgenskalna tirgus ir vecākais un plašākais Pārdaugavas tirgus, kas atklāts 1925. gadā. Līdz pat šim ēkai ne reizi nav veikta kompleksa rekonstrukcija. Tirgus atrodas uz 8433 kvadrātmetrus plaša zemesgabala, kura kadastrālā vērtība ir 500 293 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!