Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Šā gada pirmajā pusē Latvijas ekonomika piedzīvoja lielāko kritumu ceturkšņa griezumā kopš deviņdesmitajiem gadiem, pie vainas bija 2. ceturksnis, kad IKP samazinājās par 8,9%. Līdz ar to esam piedzīvojuši mīnusus arī ražošanā un eksportā, esam atkal iepazinušies ar deflāciju, kolektīvām atlaišanām, algu samazinājumiem. Lai novērtētu, kā pandēmija ietekmējusi vadošo eksportētāju spēku samērus, speciāli pēc portāla "Delfi" lūguma Centrālā statistikas pārvalde (CSP) sagatavojusi top 100 preču eksportētāju sarakstu par 2020. gada pirmo pusi. Lai arī 2. ceturksnis bija Covid-19 krīzes zemākais punkts un šobrīd, 3. ceturksnī, mūsu valsts ekonomika jau aug, neviens eksportētājs joprojām nevar atviegloti uzelpot. Vieniem grūtākais posms varbūt jau ir garām, tomēr citiem pandēmijas cirtiens atstājis dziļas rētas, kas būs jāārstē arī turpmāk. Turklāt ziemeļu puslodē, kur dzīvo lielākā daļa pasaules cilvēku, nāk rudens un ziema, kad iespējami augstāki pandēmijas izplatības riski.

Top 100 eksportētāji pirmajā pusgadā eksportējuši preces gandrīz trīs miljardu eiro apmērā, kas ir apmēram puse no visu Latvijas uzņēmumu kopīgi iespētā. Šī gada pirmajā pusgadā Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās sasniedza 12,92 miljardus eiro – par 1,14 miljardiem eiro jeb 8,1% mazāk nekā 2019. gada atbilstošajā periodā. Eksporta vērtība veidoja 6,05 miljardus eiro (samazinājums par 230,4 miljoniem eiro jeb 3,7%), bet importa – 6,87 miljardus eiro (samazinājums par 905,9 miljoniem eiro jeb 11,7%), liecina CSP dati. Lai arī tikai katrs uzņēmums pats zina, kā tam veicies ar eksportu pandēmijas apstākļos, top 100 saraksts ļauj aplēst, kā preču eksportētājiem izdevies pārvarēt krīzes sarežģījumus gan salīdzinājumā ar savas nozares, gan citu industriju eksporta uzņēmumiem.

"SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis teic, ka šobrīd, lai arī eksporta apjoms ir gandrīz pērnā gada līmenī, daudzās preču grupās saglabājas visai nozīmīgs apjomu kritums. Negaidīti labo rezultātu lielā mērā izvelk pieaugums trijās lielākajās eksporta preču grupās. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!