Foto: Delfi/LETA/Publicitātes foto/Pixabay

"Top 100" preču importētāji, līdzvērtīgi kopējām ārējās tirdzniecības tendencēm Latvijā, pērn sasnieguši jaunu rekordu – 8,35 miljardus eiro. Turklāt sarakstā parādījušās "jaunas sejas", kas nostiprinājušās tajā uz palikšanu. Portāls "Delfi Bizness" piedāvā ielūkoties Latvijas lielāko importētāju "Top 100" sarakstā, ko pēc portāla lūguma izveidojusi Centrālā statistikas pārvalde, kā arī vērtē turpmākās tendences, kas kaldinās šī gada sarakstu, jo Krievijas izraisītais karš un sankcijas pret agresoru martā mudināja Latvijas valsti un uzņēmumus sākt nodrošināties ar energoresursu un izejmateriālu rezervēm, kas pastiprinājušas pieprasījumu pēc importētajām izejvielām.

Topā redzami vairāki jaunpienācēji, kas tajā iekārtojušies uz palikšanu, piemēram, mazumtirdzniecības ķēde "Lidl Latvija" pirmajā darbības gadā ierindojusies piektajā piecniekā. Uzņēmums savus pirmos 15 veikalus Latvijā atvēra pagājušogad oktobra sākumā, pēc tam tika atklāti vēl daži, kā arī vairāki vēl ir būvniecības stadijā. Uzņēmuma gada pārskats par 2021. gadu vēl nav pieejams, tomēr tā nomaksāto nodokļu apjoms pērn sasniedzis 16,07 miljonus eiro, liecina "Crediweb.lv" datubāze.

Pirmo reizi importētāju topā un 8. piecniekā ierindojies Nacionālais veselības dienests – Veselības ministrijas padotības iestāde, kas cita starpā veic arī medicīnas preču iepirkumus. Iestādes pamatbudžeta izdevumi pērn sasniedza 1,69 miljardus eiro, salīdzinājumam – 2020. gadā tie bija 1,13 miljardi eiro, liecina Valsts kases dati.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!