Foto: F64/DELFI/LETA/Publicitātes foto
Pērn 100 lielākie preču eksportētāji ir spējuši būtiski uzlabot savus rezultātus. Tā 2021. gadā, kad pandēmija joprojām bremzēja valstu ekonomisko attīstību, Latvijas top 100 preču eksportētāju uz ārzemēm pārdotais apjoms sasniedza 7,7 miljardus eiro, kas ir par 20% vairāk, nekā lielākie 100 eksportētāji iespēja 2020. gadā. Portāls "Delfi" piedāvā ielūkoties lielāko eksportētāju "Top 100", ko speciāli pēc portāla lūguma sagatavojusi Centrālā statistikas pārvalde (CSP) par 2021. gadu, kā arī vērtē būtiskākās izmaiņas tajā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

2021. gadā Latvijas uzņēmumi eksportējuši preces 16,49 miljardu eiro apmērā, kas ir par 24% vairāk nekā 2020. gadā, liecina CSP dati. Turklāt pērn 100 lielākie eksportētāji iespējuši paveikt 47% no visu uzņēmumu kopējā eksporta apjoma, kas ir par diviem procentpunktiem mazāk nekā gadu iepriekš. Arī šā gada pirmajos divos mēnešos preču eksportētāji turpināja audzēt apjomus, kopējam eksportam sasniedzot 2,84 miljardus eiro, kas ir par 29% vairāk nekā 2021. gada attiecīgajā periodā. Tomēr Krievijas iebrukums Ukrainā ir būtiski bremzējis ārējās tirdzniecības plūsmas, un skaidrs, ka gada sākuma optimistiskās prognozes nepiepildīsies. "Eksporta nozarēm turpmākie mēneši būs grūti, bet nav pamata gaidīt lielu krīzi. Lielākā daļa eksporta nozaru šobrīd strādā sarežģītos apstākļos – lai arī par pieprasījumu kopumā būtu grēks sūdzēties, darbs tā apmierināšanai ir nemitīga "cīņa ar likteņa triecieniem". Izejvielas kļūst dārgākas, dažkārt tās nevar nopirkt vispār," teic "Luminor Bank" ekonomists Pēteris Strautiņš.

Topā atrodami gan lielākie Latvijas ražotāji, gan reeksportētāji. Salīdzinājumā ar 2020. gadu pirmajā piecniekā notikušas vairākas izmaiņas – tajā ielauzusies "Latvijas gāze", bet to pametis elektronikas vairumtirgotājs "Ourea Baltic". Pirmais eksportētāju piecnieks pērn eksportējis preces 1,56 miljardu eiro vērtībā, 2020. gadā – par 1,17 miljardiem eiro. Saraksti ar "Top 100" eksportētājiem 2020. un 2019. gadā pieejami šajos rakstos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!