Foto: DELFI/LETA/F64/Pixabay

Latvijas pakalpojumu eksports pērn pieaudzis par 10%, savukārt "Top 50" saraksta uzņēmumi apjomus spējuši audzēt par 20%. Topu ir papildinājuši digitālie eksportētāji, savus spēkus atgūst arī bankas, un, iespējams, pakalpojumu eksporta rekords, ko Latvijas uzņēmumi sasniedza pirms pandēmijas, 2019. gadā, varētu tikt pārspēts jau šogad. "Top 50" sarakstu pēc portāla "Delfi" lūguma speciāli izveidoja Latvijas Banka.

Arvien vairāk un arvien augstākās vietās pakalpojumu eksportētāju sarakstā nostiprinās digitālās reklāmas aģentūras, e-komersanti u. tml., neskaitot tradicionālos programmēšanas un datorpakalpojumu sniedzējus. Pirmajā desmitniekā atrodami šādi uzņēmumi – digitālās reklāmas aģentūras "Httpool Latvia" un "RealWeb Latvia", e-komercijas platforma "Joom", tiešsaistes azartspēļu uzņēmums "Evolution Latvia", otrajā – topa jaunpienācēji – digitālās reklāmas aģentūra "Mixd" un tiešsaistes auto īres uzņēmums "Booking Group Corporation", kā arī ilggadējais topa pārstāvis "Euro Live Technologies", kas ir tiešsaistes azartspēļu uzņēmums. Turklāt no minētajiem "Mixd" un "Booking Group Corporation" ir vietējā kapitāla uzņēmumi.

"Nav izslēgts, ka pakalpojumu eksporta rekords varētu tikt pārspēts jau šogad. IT un biznesa pakalpojumu eksports turpina strauji augt un šobrīd sekmīgi kompensē eksporta kritumu transportā un tūrismā. Situācija tūrisma un transporta nozarēs pagaidām ir labāka, nekā gaidīts. Pēc dažu mēnešu piesardzības tūristu interese par Baltijas valstīm atkal aug, un šīs vasaras tūrisma sezonai vajadzētu būt labākai nekā pērn. Savukārt inflācijas dēļ tūrisma ieņēmumi aug ātrāk nekā tūristu skaits. Tikmēr transporta nozarē atkopjas aviācija, savukārt ostās un dzelzceļā pirmajos mēnešos pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā kravu apjoms ir pat pieaudzis, jo uzņēmēji cenšas paspēt īstenot darījumus, pirms tiek ieviestas sankcijas," teic "Citadele bankas" ekonomists Mārtiņš Āboliņš.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!