Foto: Delfi/LETA/Publicitātes foto
Latvijas uzņēmumu pakalpojumu eksports pērn sasniedza 5,59 miljardus eiro, kas ir par 5% vairāk nekā gadu iepriekš. Pakalpojumu eksports nemainīgi auga vairāk nekā 10 gadus pēc kārtas, tomēr tieši šo jomu būtiski ir ietekmējusi pandēmija visā pasaulē. Tūrisma aģentūras, pasažieru pārvadātāji un citi pakalpojumu sniedzēji ir zaudējuši lielu daļu savu klientu. Šobrīd ir skaidrs, ka situācija ir sagriezusies kājām gaisā.

Tomēr ir vērts atskatīties uz šo pirmskrīzes rekordgadu pakalpojumu eksporta nozarē, lai novērtētu mūsu uzņēmumu iespēto un lēstu, kādas pozīcijas katram no tiem izdevies ieņemt, sākoties pandēmijas vilnim. Tādēļ pēc portāla "Delfi" lūguma Latvijas Banka speciāli izveidojusi Latvijas lielāko pakalpojumu eksportētāju sarakstu ar 50 pozīcijām.

2018. gadā varēja rasties sajūta, ka esam aviosatiksmes lielvalsts, pakalpojumu eksportētāju pirmajā desmitniekā bija pārstāvētas trīs aviokompānijas – nacionālā aviosabiedrība "airBaltic", kā arī ārvalstu kapitāla uzņēmumi "PrimeraAir Nordic" un "SmartLynx Airlines". Pāris desmitu tālāk bija nostabilizējušies valsts uzņēmumi – "Latvijas Gaisa satiksme" un "Starptautiskā lidosta "Rīga"". Tomēr jau 2018. gada oktobrī "PrimeraAir Nordic" tika pasludināta par maksātnespējīgu un attiecīgi nav atrodama 2019. gada topā. Savukārt pozitīvas ziņas tika saņemtas šā gada septembrī, kad lidsabiedrības maksātnespējas process tika izbeigts, izpildot kreditoru prasījumu segšanas plānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!