Foto: Pixabay

Šā gada pirmajā pusē pēc nemainīgas izaugsmes daudzu gadu garumā pirmo reizi sarucis mūsu uzņēmumu pakalpojumu eksports. Ir nozares, kurās pakalpojumu eksporta apjoms samazinājies pat vairāk nekā par 90%, citās kritumi bijuši mērenāki. Vienlaikus uz pandēmijas fona savus spēkus ir varējuši pierādīt IKT un interneta tehnoloģiju uzņēmumi. Lai lūkotu, kā noteiktiem pakalpojumu sniegšanas uzņēmumiem veicies pandēmijas pirmā trieciena vilnī, pēc portāla "Delfi" lūguma Latvijas Banka speciāli izveidojusi Latvijas lielāko pakalpojumu eksportētāju sarakstu ar 50 pozīcijām par šā gada pirmo pusi. Tas parāda ne tikai Latvijai būtisko nozaru (aviācija, tūrisms u. c.) traģēdiju, bet arī jaunatklātus un nostiprinājušos Latvijas veiksmes stāstus konkrētu uzņēmumu veidolā. Tajā redzams pašmāju jaunieša miljonu bizness, ārvalstu kompānijas, kas par savu izaugsmes valsti izvēlējušās Latviju, u. c.

2020. gada otrajā ceturksnī pakalpojumu eksporta apjoms sarucis par 16% līdz 988 miljoniem eiro, salīdzinot ar šā gada pirmo ceturksni. Samazinājies arī pakalpojumu importa apjoms par 23%. Līdz ar to šā gada pirmajā pusē iespēti 39% no pērn panāktā kopējā pakalpojumu eksporta.

Pakalpojumu eksporta statistikas dati apliecina, cik būtisks ir bijis pandēmijas trieciens noteiktās nozarēs. Šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pirmo, gaisa transporta nozares pakalpojumu eksporta apjomi sarukuši par 91% – no 66 līdz sešiem miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!