Foto: LETA
"Ballīte" komercīpašumu tirgū ir balstīta uz ilūzijām, taču kādu laiku tā vēl turpināsies. Tomēr "paģiras" pēc šīs "ballītes" var būt smagākas nekā 2008.-2009.gadā, šodien konferencē "Kā attīstīsies nekustamo īpašumu tirgus Latvijā?" sacīja finanšu konsultāciju kompānijas SIA "Catella Corporate Finance" partneris Aleksandrs Tralmaks.

"Īpašumu tirgus piedāvā daudz ilūziju, un šīs ilūzijas veicina investoru interesi. Šīs ilūzijas ir veidojis Eiropas Centrālās bankas prezidents Mario Dragi, kurš radīja 0% likmi," sacīja Tralmaks.

Viņš norādīja, ka ar šīm ilūzijām arī ir skaidrojams tas, ka pērn investīcijas komercīpašumos Baltijā pārsniedza miljardu eiro un sasniedza lielāko apjomu kopš 2007. gada.

"Ballīte turpināsies vēl kādus 12 vai 18 mēnešus, bet pēc tam paģiras būs nopietnas un var būt smagākas nekā pirms septiņiem astoņiem gadiem. Tad katram tirgus spēlētājam būs jādomā, kā tikt galā ar šīm paģirām," sacīja Tralmaks.

Viņš gan piebilda, ka Latvija un Baltija no tā nebūs paši lielākie cietēji, jo Eiropa dzīvo daudz lielākās ilūzijās nekā mēs.

Tralmaks norādīja, ka visiem investoriem ļoti svarīgs datums ir šī gada 23. jūnijs, kad Lielbritānijā notiks referendums par tās dalību Eiropas Savienībā.

"Londona ir investoru centrs un patlaban visa nauda Londonā stāv un gaida, kāds būs referenduma rezultāts. Neviens nav gaišreģis un nevar paredzēt, kādu lēmumu pieņems briti. Tāpat neviens nevar paredzēt, kā pēc šī referenduma nauda reaģēs uz projektu "Eiropas Savienība" un uz projektu "eiro". Līdz 23. jūnijam nekādi lēmumi pieņemti netiek," sacīja Tralmaks.

Viņš piebilda, ka tuvākie 12-18 mēneši būs ļoti aktīvi, būs daudz darījumu, bankas tos labprāt finansēs, tirgus likviditāte būs liela.

"Būs spiediens uz pensiju fondiem investēt nekustamajos īpašumos, gads būs ražīgs un darījumiem bagāts. Patlaban īpašniekiem ir pēdējais brīdis izdevīgi pārdot savus īpašumus, jo naudas pasaulē valda pārbagātība, ir neapdomīgi pircēji, naudas līdzekļi ir ļoti lēti," piebilda Tralmaks.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!