Lai attīstītu videi draudzīgu tramvaju infrastruktūru Rīgā, Daugavpilī un Liepājā būs pieejami 96 miljoni eiro Kohēzijas fonda (KF) līdzfinansējuma, 70 no tiem iedalīti Rīgas domei, portālu "Delfi" informēja Satiksmes ministrijā.

Satiksmes ministrijas izstrādātais noteikumu projekts, ko otrdien, 3.maijā, atbalstīja valdība, paredz, ka 96 miljoni eiro KF līdzfinansējuma būs pieejami 2014.–2020. gada plānošanas periodā.

Pasākuma ietvaros plānots īstenot projektus pilsētās, kurās tiek veikti pasažieru pārvadājumi ar tramvaju – Rīgā, Daugavpilī un Liepājā, šajās pilsētās izbūvējot vai uzlabojot kopumā vismaz astoņus kilometrus tramvaju sliežu līniju.

Kopējais pasākuma plānotais KF līdzfinansējums ir 96 miljoni eiro. KF līdzfinansējums nepārsniegs 85% no projekta attiecināmajām izmaksām.

Lielā projekta īstenošanai Rīgas pašvaldībā KF līdzfinansējums būs līdz 70 miljoniem eiro, savukārt pārējo projektu īstenošanai Daugavpilī un Liepājā – līdz 13 miljoniem eiro vienam projektam.

Rīgā plānots izveidot jaunu tramvaja maršrutu Skanstes rajonā un iegādāties zemās grīdas tramvajus. Daugavpils pilsētā pasākuma ietvaros ir plānots izveidot jaunu tramvaja maršrutu Forštadte – Stacija, veikt jauna posma izbūvi Vasarnīcu iela – Veselības iela – Daugavpils reģionālā slimnīca, kā arī atjaunot tramvaju vagonu parku. Arī Liepājā ir plānots uzlabot tramvaju infrastruktūru un iegādāties jaunus tramvaju vagonus.

Plānots, ka pasākuma īstenošanas rezultātā tiks veicināta sabiedriskā transporta izmantošana – palielināsies videi draudzīgu sabiedrisko transportlīdzekļu un to maršrutu skaits.

Projektu īstenošanas maksimālais termiņš – 2023. gada 1. augusts.

Projektu iesniegumu atlasi un vērtēšanu organizēs Centrālā finanšu un līgumu aģentūra.

Ziņots, ka Izmantojot 30 miljonus eiro Eiropas Savienības fondu finansējuma, ar būvkompāniju "Merks" un vairākiem nekustamā īpašuma attīstītājiem saistītā organizācija "Skanstes attīstības aģentūra" Skanstes apkaimē ieplānojusi celt konferenču centru, izveidojot tajā arī akustisko koncertzāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!