Foto: DELFI

Sākotnēji trešā Latvijas-Igaunijas elektroenerģijas starpsavienojuma izveides projektu bija paredzēts īstenot līdz 2020.gadam, bet, ņemot vērā tirgus signālus pēc Ziemeļvalstu enerģijas biržas "Nord Pool Spot" tirdzniecības apgabala atvēršanas Lietuvā, tas nepieciešams ātrāk, teikts pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" ikgadējā novērtējuma ziņojumā.

Dokumentā tiek pieļauta iespēja, ka starpsavienojums būs nepieciešams jau 2018.gadā.

"Augstsprieguma tīkls", "Elering" un AS "Latvijas elektriskie tīkli" šīs gada sākumā noslēguši nodomu protokolu, kurā noteikts, ka visas puses centīsies piesaistīt Eiropas institūciju līdzfinansējumu līdz 80% apmērā, jo projektā ir liela investīciju disproporcija starp Latvijas un Igaunijas pārvades sistēmas operatoriem. Pēc ģeogrāfiskā principa Igaunijas pārvades sistēmas operators sedz tikai 11% no kopējām izmaksām, bet Latvijas - 89%.

"Latvijas elektriskie tīkli" ir iesnieguši pieteikumu Eiropas komunikāciju tīkla (TEN-E) līdzfinansējumam ietekmes uz vidi izvērtēšanai un trases izpētei.

Jau ziņots, ka starpsavienojumu paredzēts veidot ar mērķi novērst "šaurās vietas" starp Igauniju un Latviju, palielinot caurlaides spēju. "Augstsprieguma tīkls" iepriekš norādījis, ka trešais savienojums starp Igauniju un Latviju nodrošinās sociāli ekonomiskos ieguvumus visa Baltijas jūras reģiona elektroenerģijas tirgos no Skandināvijas līdz Centrālajai Eiropai, it īpaši pēc savienojumu "Estlink 2" un "NordBalt" ieviešanas ekspluatācijā. Projekts ir arī būtiska Baltijas enerģētikas tirgus starpsavienojuma plāna, kā arī ir Eiropas pārvades tīkla desmit gadu plāna neatņemama sastāvdaļa.

Par labāko savienojuma variantu no tehniskiem un ekonomiskiem kritērijiem ir izvēlēts caur Kilingi-Nommi (Sindi) un Rīgu. Sindi-Rīga maršrutam ir mazākas būvniecības izmaksas un vislielākais caurlaides spējas palielinājums, taču šī trases varianta trūkums ir blīvi apdzīvotas teritorijas un aizsargājamas dabas teritorijas, kas varētu ietekmēt saskaņošanas un būvniecības termiņus, norāda "Augstsprieguma tīkls".

Starpsavienojums palielinās pārvades tīkla caurlaides par 500 līdz 600 megavatiem (MW).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!