Foto: LETA

Pērn Autotransporta direkcija veikusi 3215 kontroles reģionālo maršrutu autobusos un vilcienos. 36% no kopējā pārkāpumu skaita bija saistīti ar biļešu tirdzniecību. Tāpat direkcija konstatējusi gadījumus, kad pasažieri neievēroja epidemioloģiskās drošības pasākumus, informē direkcijā.

Saņemot iedzīvotāju sūdzības vai konstatējot pārkāpumus, kas saistīti ar Covid-19 izplatības ierobežošanas pasākumu neievērošanu, Autotransporta direkcija vērsās Valsts policijā, kas attiecīgi periodiski organizē pārbaudes sabiedriskajā transportā.

2021. gadā kopumā tika veiktas 3215 pārbaudes kontroles reģionālo maršrutu autobusos un vilcienos, un 5% gadījumu tika konstatēti pārkāpumi. No kopējā pārkāpumu skaita 36% gadījumu bija saistīti ar biļešu tirdzniecību, piemēram, pasažieriem netika izsniegta biļete; biļetē norādītā pietura nesakrita ar to, ko pasažieris bija nosaucis autobusa vadītājam; personai, kura nav tiesīga saņemt valsts noteiktos braukšanas maksas atvieglojumus, izsniegta nulles vērtības biļete. Tāpat pērn atsevišķos gadījumos autobusa vadītāji neapstājās, lai uzņemtu kontrolierus transportlīdzeklī.

Autotransporta direkcija katru gadu turpina palielināt kontroļu skaitu. Pērn, salīdzinot ar 2020. gadu, to apjoms palielinājies par 26%, bet, salīdzinot ar 2019. gadu, – par 37%.

"Salīdzinot ar pagājušo gadu, redzam, ka biļešu tirdzniecības pārkāpumu skaits samazinās. Šogad no kopējā pārkāpumu skaita šāda veida pārkāpumi konstatēti 36% gadījumu, bet pērn tie bija 89%. Uzlabojumi ir saistīti ar to, ka, piecās maršrutu tīkla daļās stājoties spēkā jaunajiem līgumiem ar pārvadātājiem, ir uzlabota kontrole, piemēram, ir ieviesta video novērošana, kas fiksē autovadītāja veiktās darbības attiecībā uz biļešu izsniegšanu, tādējādi būtiski mazinot iespēju naudu par biļeti ielikt kabatā. Tāpat ir palielinājies autobusu skaits, kuros biļeti var iegādāties, maksājot ar bankas karti. Plānots, ka šogad jaunais līgums stāsies spēkā vēl četrās maršrutu tīkla daļās, tāpēc ceram, ka biļešu tirdzniecības pārkāpumu skaits samazināsies vēl vairāk," norāda Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš.

Autotransporta direkcijas kontrolieri ir fiksējuši 31 gadījumu, kad pasažieri, braucot sabiedriskajā transportā, nelieto sejas masku. Tomēr saskaņā ar pārvadātāju un pasažieru sniegto informāciju realitātē šāda veida pārkāpumu skaits ir lielāks, tomēr daļa pasažieru, ieraugot kontroli, uzliek sejas masku, bet, kad kontrole izkāpj, to atkal noņem. Tāpat decembrī konstatēti pieci gadījumi, kad autobusa vadītājs nav ievērojis prasības, kas saistītas ar Covid-19 izplatības ierobežošanu. Par konstatēto epidemioloģiskās drošības pasākumu neievērošanu Autotransporta direkcija ir vērsusies Valsts policijā ar lūgumu veikt pārbaudes reģionālajā sabiedriskajā transportā, tai skaitā dzelzceļa maršrutos, lai atklātu un novērstu pārkāpumus. Valsts policija informēja, ka, atsaucoties uz direkcijas lūgumu, laika posmā no 1. līdz 12. novembrim Valsts policijas darbinieki ir veikuši 4081 pārbaudi, uzsākuši 114 administratīvo pārkāpumu procesus par sejas masku nelietošanu, kā arī devuši 981 preventīvo norādījumu par nepareizu maskas lietošanu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!