Foto: Shutterstock

Saistībā ar elektroapgādes traucējumiem 9. jūnijā vērojamas būtiskas elektroenerģijas cenas svārstības tirgū. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) secinājusi – elektroenerģijas cena "Nordpool" biržā Latvijas tirdzniecības zonā 10. jūnijā būs divas reizes augstāka nekā dienu iepriekš.

Elektroenerģijas cena biržā 10. jūnijā Latvijas tirdzniecības zonā visaugstākā būs no plkst. 8.00 līdz 16.00, visaugstāko atzīmi – 255,03 EUR/MWh sasniedzot no plkst. 13.00 līdz 14.00. Identisks cenu kāpums būs vērojams tostarp arī Lietuvas un Igaunijas tirdzniecības zonā. Savukārt vēsturiski augstākā "Nordpool" biržas cena Baltijā tika sasniegta pirms 10 gadiem Igaunijā, kad tā sasniedza 2000 EUR/MWh, neplānoti atslēdzoties elektroenerģijas ražošanas jaudām Narvā.

Tos lietotājus, kuri par elektroenerģiju norēķinās pēc mainīgas biržas cenas, SPRK aicina sekot līdzi elektroenerģijas patēriņam un cenu izmaiņām "Nordpool" biržā.

"Šāda situācija elektroenerģijas tirgū ir saistīta ar notikušo incidentu Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmā 9. jūnija rītā. Lai gan elektroapgāde no pārvades tīkla visā Latvijā šobrīd ir atjaunota, pārvades sistēmas augstsprieguma 330 kV tīklā incidenta sekas vēl nav novērstas. Tā rezultātā AS "Latvenergo" termoelektrocentrāļu TEC-1 un TEC-2 iespējas pildīt cenu stabilizējošas bāzes jaudas funkcijas līdz elektropiegādes sistēmas darbības atjaunošanai normālā režīmā paliks ierobežotas," stāsta Enerģētikas departamenta direktore Līga Kurevska.

Vienlaikus jau kopš 7. jūnija elektroenerģijas cenas kāpumu Baltijas valstīs ir izraisījušas "Nordbalt" starpsavienojuma starp Zviedriju un Lietuvu tehniskās problēmas. Tā rezultātā, balstoties uz tirgus informāciju, līdz 11. jūnijam būs samazinātas elektroenerģijas importa iespējas no Zviedrijas.

Lietotājus, kuri norēķinās pēc fiksētas cenas, šobrīd cenu izmaiņas biržā neskar. Šāda situācija biržā ir nestandarta situācija, kuras risināšanā ir ieinteresēti ne vien elektroenerģijas lietotāji, bet arī sistēmas operatori un ražotāji, kuru jaudas tikušas ierobežotas. Līdz ar to sagaidāms, ka situācija tiks risināta iespējami operatīvi, sekmējot biržas cenu normalizēšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!