Foto: Publicitātes foto
Kooperatīva "Trikāta KS" administratore Rudīte Klikuča kategoriski noraida kooperatīva zemnieku izplatīto informāciju, jo "tā ir balstīta uz faktiskiem apstākļiem neatbilstošiem secinājumiem un nepilnīgu informāciju", portālu "Delfi" informēja administratore.

Pēc maksātnespējas procesa pasludināšanas, administratore pieņēma lēmumu par kooperatīva "Trikāta KS" saimnieciskās darbības turpināšanu ierobežotā apjomā.

Veicot saimniecisko darbību, administratorei izdevās samazināt administratīvās izmaksas, vienlaicīgi nodrošinot piena iepirkšanu un tā tālāku realizāciju. Šo darbību rezultātā kooperatīvs "Trikāta KS" guva peļņu, ko būs iespējams novirzīt pieteikto un atzīto kreditoru prasījumu segšanai. Turklāt administratore ir pilnībā norēķinājusies ar zemniekiem par piegādāto pienu maksātnespējas procesa laikā.

Publiskajā telpā izskanējusī informācija par izdevumiem 2 212 560 eiro apmērā ir saistīta galvenokārt ar zemniekiem izmaksātajiem līdzekļiem par iepirkto pienu maksātnespējas procesa gaitā, skaidro Klikuča.

Sakarā ar to, ka kreditori bija lūguši administratorei atgriezt trešām personām piederošo mantu, bez kuriem kooperatīvs "Trikāta KS" nevar turpināt saimniecisko darbību, neradot zaudējumus saimnieciskās darbības ietvaros, administratore 1. decembrī pārtrauca saimniecisko darbību, par to iepriekš informējot zemniekus un darbiniekus.

Kreditori, piesakot savus prasījumus, tajos bija iekļāvuši prasījumus par neizmaksāto paju kapitālu, kas administratores ieskatā bija nepamatoti, jo paju kapitāls ir pielīdzināms komercsabiedrības dalībniekam piederošām daļām.

Atbilstoši Maksātnespējas likumā noteiktajai kārtībai, dalībnieki ir tiesīgi saņemt naudas līdzekļus tikai pēc tam, kad ir apmierināti visi pieteiktie un atzītie kreditoru prasījumi, turklāt Maksātnespējas likums neparedz dalībniekam pieteikt kreditora prasījumu.

Klikučas ieskatā, piesakot prasījumu par neizmaksāto paju kapitālu, kooperatīva "Trikāta KS" biedri tiktu nostādīti priviliģētākā stāvoklī attiecībā pret kreditoriem, kuriem kooperatīvs "Trikāta KS" ir palicis parādā par sniegtajiem pakalpojumiem vai piegādāto preci.

Valmieras rajona tiesa nolēma pievienoties kreditoru viedoklim, atzīstot, ka prasījums par neizmaksāto paju kapitālu ir uzskatāms par kreditoru prasījumu, un administratore pildot Valmieras rajona tiesas nolēmumu, atzina pieteiktos kreditoru prasījumus par neizmaksāto paju kapitālu.

Tāpat Klikuča pauž neizpratni par veidu, kādā kreditori ir izvēlējušies komunicēt ar administratori. Līdz pat šai dienai neviens no kreditoriem nav lūdzis administratorei izskaidrot kreditoriem neskaidros jautājumus, kas nonākuši publiskajā telpā.

Vēstīts, ka zemnieku saimniecību pārstāvji informējuši, ka kooperatīva "Trikāta KS" maksātnespējas administratore izsaimniekojot kooperatīva parādnieku mantu, tādējādi samazinot izredzes zemniekiem saņemt nesamaksāto naudu par piegādāto pienu, līdz ar to zemnieku pārstāvji Maksātnespējas administrācijai iesnieguši sūdzību par administratores rīcību, rosinot atcelt viņu no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!