Foto: Publicitātes foto
No 1.jūlija "Trikātas siers" ražotne tiks pilnībā pārcelta no Trikātas uz pašmāju zemnieku izveidoto un valsts daudzmiljonu latu galvojumu saņēmušo rūpnīcu "Latvijas Piens" Jelgavā.

Jau aizvadītā gada nogalē, atklājot Jelgavas rūpnīcu, tika pieņemts stratēģisks lēmums "Trikātas siers" produktu ražošanu galvenokārt bāzēt Jelgavā. Liela daļa "Trikātas siers" produktu ražošanas līniju jau sākotnēji tika pārnestas uz jauno ražotni, kas ar modernajām tehnoloģijām spēj nodrošināt ievērojami lielākus ražošanas apjomus , portālu "Delfi" informēja SIA "Latvijas Piens" mārketinga direktore Ramona Kalniņa.

Patlaban Trikātā tiek ražota tikai neliela daļa – četri no visiem "Trikātas siers" produktiem - Sniega bumbas, Sievas prieks, Vīra prieks un siers Beverīna.

Pateicoties "Latvijas Piens" rūpnīcas nodrošinātajai ražošanas jaudai, "Trikātas siera" produkcijas pārdošanas apjomi šī gada pirmajos mēnešos ir dubultojušies salīdzinājumā ar iepriekšējā gada to pašu periodu. Tāpēc nolemts pārcelt uz Jelgavu arī gandrīz visu atlikušo produktu ražošanu un uzsākt Trikātas siers ražotnes reorganizāciju.

Galīgais lēmums par "Trikātas siers" reorganizāciju tiks pieņemts jūlija beigās kooperatīva "Trikāta KS" biedru kopsapulcē. Līdz tam "Trikātas siers" ražotnē paliks īstā alkšņu malkā kūpinātā siera Beverīna ražošana un citi atsevišķi pasūtījumi.

Beverīnas novada domes priekšsēdētāja Cilda Purgale, komentējot ”Trikātas piena” lēmumu daļēji pārcelt ražošanu uz Jelgavu, portālam ”Delfi” sacīja: ”Tas ir ļoti sāpīgs jautājums”.

Viņa stāsta, ka sarunas ar ”Trikātas piena” vadību par ražotnes daļēju slēgšanu ilgušas jau vairākus gadus, taču pašvaldībai nav izdevies uzņēmuma kontrolpaketes īpašniekus pārliecināt. ”Pašvaldības rokās, diemžēl, nav tādu sviru, kā šo lēmumu ietekmēt,” teica Purgale, kura pati esot viena no uzņēmuma mazākumakcionāriem.

”Trikātas piens” esot viens no nozīmīgākajiem darba devējiem Beverīnas pagastā, tādēļ novada domes priekšsēdētājai raizes dara iespējamība, ka atlaistie darbinieki ar savām ģimenēm darba meklējumos var pārcelties uz dzīvi citviet. ”Tas nozīmē, ka arī skolēnu skaits var kļūt mazāks,” viņa teica.

Purgale arī domā, ka ražošanas pārcelšana uz Jelgavu kaitēs ”Trikātas” labajam vārdam: ”Šeit, kur sieru ražo jau gadiem, pat sienas palīdz tam procesam. Jelgavā noteikti nebūs tādas auras!”

Līdz ar ražotnes pārcelšanu, patlaban tiek pārskatītas darba attiecības ar esošajiem darbiniekiem. Saskaņā ar līdzšinējo pozitīvo pieredzi darbinieku lojalitātes un mobilitātes jomā ir izstrādāta darbinieku atbalsta programma. Tā ietver sevī gan visas likumdošanā noteiktās prasības darba attiecību pārtraukšanas gadījumā, gan papildu kompensācijas, gan darba iespēju piedāvāšanu "Latvijas Piens" ražotnē. Jau patlaban "Latvijas Piens" rūpnīcā strādā 10 bijušie "Trikātas siers" ražotnes speciālisti, skaidro Kalniņa.

"Latvijas Piens" ir trīs Latvijas zemnieku kooperatīviem - "Trikāta KS", "Dzēse" un "Piena Partneri KS" - pilnībā piederošs uzņēmums, kurā apvienojušies vairāk nekā 600 Latvijas piensaimnieki. Izveidotā siera ražotne darbojas kopš 2012.gada decembra.

10,4 miljonus latu vērtās rūpnīcas pamatakmens tika likts 2011.gada 28.septembrī. Kooperatīva 600 biedru līdzfinansējums ir viens miljons, kredīts - aptuveni 6,5 miljoni latu, bet Eiropas Savienības fondu finansējums - aptuveni trīs miljoni latu, savukārt valsts garantētais atbalsts, ir pieci miljoni latu. Piena pieņemšanas un pasterizācijas jauda būs 250 tonnas vienā maiņā, sieru ražošanas jauda būs no 500 līdz 600 tonnām mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!