Foto: LETA
2015. gada 1.ceturksnī, salīdzinot ar 2014.gada 4.ceturksni iekšzemes kopprodukts (IKP) salīdzināmajās cenās pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem palielinājies par 0,3%, bet salīdzinājumā ar 2014.gada 1.ceturksni, IKP pieaudzis par 2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.

Privātais galapatēriņš pieaudzis par 3%, mazumtirdzniecība palielinājās par 8%, bet apstrādes rūpniecības nozares temps ir pieaudzis par 4,4%. Sarēķināts, ka 1.ceturksnī, salīdzinot ar 2014. gada 1. ceturksni, pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem IKP ir palielinājies par 1,9%.

Latvijas IKP 2015.gada 1. ceturksnī faktiskajās cenās ir 5,5 miljardi eiro.

2015. gada 1. ceturksnī, salīdzinot ar 2014. gada 1. ceturksni, apstrādes rūpniecības nozares temps ir pieaudzis par 4,4%, tajā skaitā koksnes un koka izstrādājumu ražošanā – par 9%, gatavo metālizstrādājumu ražošanā – par 2%. Negatīva ietekme uz apstrādes rūpniecības tempu bija ražošanas apjoma kritumam nemetālisko minerālu ražošanā – par 6% un pārtikas produktu ražošanā - par 5%.

Būvniecības produkcijas apjoms samazinājās par 0,1%. Kritums vērojams abos lielākajos segmentos: nedzīvojamo ēku un inženierbūvju celtniecībā (kopā struktūrā 82%) attiecīgi par 2% un 3%. Pieaugums bija dzīvojamo ēku būvniecības sektorā – par 7%, šoseju, ielu, ceļu un dzelzceļu līniju būvniecībā – par 27%, rūpnieciskās ražošanas ēku un noliktavu būvniecībā – par 20%

Mazumtirdzniecība palielinājās par 8%, tai skaitā auto degvielas mazumtirdzniecības apjomi – par 18%. Par 4% pieauga pārtikas un 10% nepārtikas preču tirdzniecība. Savukārt vairumtirdzniecība ir kritusies par 6%.

Transporta nozarē samazinājumu uzrādīja pasažieru pārvadājumi par 2% un kravu apgrozība autotransportā – par 5% un ostās – par 5%. Pieaugums par 2% uzglabāšanas un transporta palīgdarbībās.

Izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumi sniegti attiecīgi par 7% un 5% vairāk.

Izklaides un atpūtas pakalpojumu apjoms palielinājies par 18%, savukārt azartspēļu nozarē vērojams pieaugums par 19%.

Faktiskajās cenās 2015. gada 1. ceturksnī salīdzinājumā ar 2014. gada 1. ceturksni privātais galapatēriņš pieauga par 3%. Privātajā galapatēriņā mājsaimniecību izdevumi pārtikai pieauguši par 2%, izdevumi transportam (izdevumi sabiedriskajam transportam, transporta līdzekļu iegāde un ekspluatācija) – par 0,4%, izdevumi atpūtai un kultūrai – par 5%, bet mājokļa uzturēšanas izdevumi pieauguši par 2%. Salīdzināmajās cenās attiecīgi: pārtikai +4%, transportam +1%, atpūtai un kultūrai +5%, mājokļa uzturēšanai -1%.

Valdības galapatēriņš faktiskajās cenās palielinājies par 9%, bet salīdzināmajās cenās – par 3%.

Iepriekšējā gada līmeni faktiskajās cenās saglabājusi bruto pamatkapitāla veidošana, bet importa cenu pieauguma ietekmes rezultātā, salīdzināmajās cenās uzrāda kritumu 1% apmērā.

Preču eksports faktiskajās cenās palielinājies par 1%, pakalpojumu eksports – par 2%. Salīdzināmajās cenās preču eksports pieauga par 2%, bet pakalpojumu eksports uzrāda 4% samazinājumu.

Preču importa apjomi faktiskajās cenās samazinājušies par 1%, bet pakalpojumu imports audzis par 3%. Salīdzināmajās cenās preču importa apjomi samazinājās par 1%, bet pakalpojumu imports saruka par 5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!