Foto: AFI

"Krievijas dzelzceļš" caur Amsterdamā reģistrēto saistīto uzņēmumu "RZDL Multimodal" iegādājies 50% loģistikas uzņēmuma "Liepājas naftas tranzīts" (LNT) daļas, liecina "Lursoft" datu bāzes informācija.

Pārējās uzņēmuma daļas caur vairākām firmām pieder bijušā premjera Andra Šķēles ģimenei, bijušajam politiķim Aināram Šleseram un par Ventspils mēra Aivara Lemberga uzticības personu uzskatītā Anša Sormuļa brālim Ivaram Sormulim, kā arī Krievijas pilsonei Elenai Volkovai.

"RZDL" Multimodial" mātes uzņēmuma "RŽD Logistika" paziņojumā minēts, ka darījums īstenots, lai paplašinātu noieta tirgu un izveidotu vienotu dzelzceļa pārvadājumu organizāciju uz Latvijas ostām. "Jaunais projekts "RŽD Logistika" dod iespēju nodrošināt Eiropas virzienā sūtīto kravu stabilitāti un ritmiskumu," kompāniju citē Krievijas ziņu aģentūra "Tass".

Ar "Krievijas dzelzceļu" saistītais uzņēmums arī norāda, ka jau iepriekš, lai veicinātu sava biznesa attīstību kravu pārvadājumos Eiropas virzienā, tas izveidojis kopuzņēmumu Latvijā "Euro Rail Trans". Šī uzņēmuma valdes locekļi ir Ainārs Šlesers, Vladimirs Antjufejevs, bet valdes priekšsēdētājs - Aleksandrs Berezins.

"RŽD Logistika" īpašnieks ir "Apvienotā transporta loģistikas kompānija". Tajā savukārt lielākais akcionārs ir "Krievijas dzelzceļš" (74%), "Kazahstānas dzelzceļš" (21%) un "Baltkrievijas dzelzceļš" (5%).

Saskaņā ar "Lursoft" datiem darījums noslēdzies šī gada 25.martā. Līdzšinējam vienīgajam īpašniekam - SIA "Locomotive Traction Operator" - un jaunajam īpašniekam "RZDL Multimodial" tagad pieder katram pa 50% uzņēmuma daļu. Līdz šī gada sākumam LNT gan piederēja vairākiem "Rīgas tirdzniecības ostas" uzņēmumam.

LNT īpašnieku struktūra ir sazarota, tomēr secināms, ka "Locomotive Traction Operator" 10% daļu pieder Ivaram Sormulim, 10% Elenai Volkovai. Pārējos 80% kontrolē "Latvijas transporta grupa", kurā kontrolpakete savukārt pieder SIA Šķēles un Šlesera kopīgajam uzņēmumam SIA "Regma 101". Iepriekš Šlesers intervijā minējis, ka tas ir viņa un Šķēles kopuzņēmums, tiesa gan oficiāli kompānija pieder Šlesera un Šķēles ģimenēm - 60% pieder Šlesera ģimenes īpašumu holdinguzņēmumam "Regma 100", bet 40% - "Inpo 21", kas ir viens no Šķēles ģimenei piederošās "Privāto aktīvu pārvaldes" investīciju projektiem.

Kā vēstīts, vēl kādā citā darījumā martā Šlesers iegādājās trešdaļu Šķēlem piederošā AS "Liepājas autobusu parks" kontrolpaketes turētāja – SIA "LAP1R".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!