Investējot zaļās elektroenerģijas ražošanā, saplākšņa apstrādes uzņēmums "Troja" – AS "Latvijas finieris" saistītais uzņēmums – ražotnē Rīgā uzstādījis 593 saules paneļus ar kopējo jaudu 222 kW, tādējādi izveidojot šobrīd vienu no lielākajiem saules paneļu parkiem Latvijā, informē uzņēmums. Projekta izveidē ieguldīti 130 000 eiro. Objektu pieņēmusi ekspluatācijā Rīgas pilsētas būvvalde.

Uz ražošanas ēkas uzstādītie saules paneļi gada laikā saražos līdz 183 000 kWh zaļās elektroenerģijas, kas ir 12% no ražotnes kopējā elektroenerģijas patēriņa. Izmantojot zaļās enerģijas priekšrocības, saules paneļu parka izveide palīdzēs ietaupīt 19,31 tonnu CO2 izmešu ik gadu, kā arī samazinās uzņēmuma izmaksas ilgtermiņā.

Plānots, ka projekta izveidē ieguldītie uzņēmuma līdzekļi 130 000 eiro apmērā atmaksāsies astoņu gadu laikā. Projekts realizēts sadarbībā ar SIA "PV Service" un SIA "EG Inženieri".

Pilnveidot procesus, kas saistīti ar ilgtspējīgu un videi draudzīgu risinājumu ieviešanu ir bijusi viena no būtiskākajām saplākšņa apstrādes uzņēmuma SIA "Troja" prioritātēm.

"Iepriekšējo gadu laikā, kad "Troja" ievērojami palielinājusi ražošanas jaudu un platības, iegādātas vairākas modernas iekārtas un paplašināts produktu klāsts, pieaugusi nepieciešamība samazināt gan pieaugošās elektroenerģijas izmaksas, gan siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas apjomus. Esam veikuši apgaismojuma nomaiņu uz energoefektīvām LED spuldzēm, sadarbībā ar KPFI īstenojām projektu "Kompleksi risinājumi siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanai", kā arī pagājušajā gadā ieviesām energopārvaldības sistēmu ISO 50001 un uzstādījām vairākas elektromobiļu uzlādes iekārtas. Kā nākamo iespēju saskatījām sava saules paneļu parka izveidi, kuru nākotnē plānots paplašināt," teic uzņēmuma tehniskais direktors Modris Krauja.

SIA "Troja" – AS "Latvijas finieris" saistītais uzņēmums – pamatdarbība ir bērza saplākšņa detaļu apstrāde un piezāģēšana, galvenokārt transporta un celtniecības industrijām. Uzņēmums ražo arī augstākas pievienotās vērtības produktus, t.sk. šūpuļzirdziņus, biroja mēbeles, ceļa zīmes, akustiskos paneļus u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!