Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) secinājis, ka jaunajām prasībām pielāgotajos un dienestā reģistrētajos kases aparātos tomēr iespējama iejaukšanās, svētdien vēsta LNT raidījums "Ziņas sešos".

"Mēs esam sākuši pārbaudes, kur skatāmies, vai sertifikācijā ir kas palaists garām. Mēs domājam, ka, ne, jo tik pat labi varbūt sertificēts viens aparāts vai, piemēram, uzstādīts pavisam cits aparāts ar to pašu nosaukumu," raidījumam stāsta VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine.

Kases aparātus sertificējušas auditorkompānijas KPMG un "Ernst & Young".

Neatbilstības konstatētas četriem populārākajiem kases aparātiem - tie ir modeļi, kurus sertificēja vienus no pirmajiem. Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) vadītājs Henriks Danusēvičs nav pārsteigts par konstatētajām neatbilstībām, bet brīnās, ka tas skāris lielāko daļu iekārtu. "Šie četri aparāti ir lielākā daļa no tirgus. Ap 80% no par jaunu reģistrētajiem kases aparātiem. Tie ir 14 tūkstoši aparātu," atklāj LTA prezidents Danusēvičs.

Oktobra beigās vēstulē kases aparātu apkalpotājiem VID informēja, ka, ņemot vērā konstatētās neatbilstības, šos kases aparātu modeļus dienests lietotājiem nereģistrēs līdz brīdim, kamēr tiks noskaidrota situācija. Arī dienesta mājaslapā attiecīgi modeļi izņemti no noteikumiem atbilstošo modeļu saraksta.

"Iespējams, būs jāpārinstalē programmatūra dažos kases aparātos, lai nepieļautu pārāk vienkāršas manipulācijas ar aparātiem," pieļauj Kārkliņa-Ādmine. Viņa atklāj, ka pārbaudēs konstatēti gadījumi, kas liecinot par lielu vēlmi manipulēt ar kases aparātu datiem un izvairīties no nodokļu nomaksas. Piemēram, uzstādītais kases aparāts nav sertificēts, lai gan dienestā tas reģistrēts kā prasībām atbilstošs. "Kases aparāts tiek reģistrēts atbilstoši prasībām, bet kad mēs paskatāmies, kas patiesībā ir uzstādīts, tas ir pavisam cits kases aparāts," skaidro Kārkliņa-Ādmine.

Līdzīga mānīšanās notikusi arī ar kases aparātiem, kuriem bija jānomaina tikai programmatūra. Konstatēti arī būtiskāki pārkāpumi, kas saistīti ar manipulācijām ar VID izsniegtām plombām, kuru galvenais uzdevums ir novērst iespēju iejaukties kases aparātu datos.

VID šobrīd ir aizdomas par kases aparātu apkalpojošo dienestu negodprātīgu rīcību. Ja to apliecinās arī turpmākās pārbaudes, vairākiem apkalpojošiem dienestiem draud izslēgšana no biznesa. Ja VID secinās, ka neatbilstība ir visaptveroša problēma, iespējams, uzņēmumiem kases aparāti atkal būs jānomaina.

Lielākās kases aparātu kompānijas "CHD" tehniskais direktors Ritvars Zvīders LNT pauda neizpratni par atklātajām neatbilstībām, jo tā ražojumus sertificējuši auditori un pārbaudījis pats ieņēmumu dienests.

Savukārt tirgotāju asociācijas vadītājs uzskata, ka vainojami ir uzrakstītie tehniskie noteikumi, kas ir grūti izpildāmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!