Foto: Pixabay
Šodien Tukuma novada domes deputātu balsojums, atbalstot vēja parka "Pienava wind" būvniecību novadā, liecina par atbildīgu un tālredzīgu lēmumu enerģētiskās krīzes laikā stiprināt Latvijas enerģētisko drošību un neatkarību, uzskata SIA "Eolus" valdes loceklis Gatis Galviņš.

Tas ir pozitīvs signāls ikvienam vēja parku attīstītājam, apliecinot, ka Latvijā no tukšām runām esam nonākuši līdz reālam atbalstam elektroenerģijas ražošanas avotu dažādošanai.

Balsojumā par "Pienava wind" projektu 11 Tukuma novada domes deputāti atbalstīja vēja parka būvniecību, 4 atturējās, savukārt vēl 1 deputāts bija pret. Domes sēdē nepiedalījās 3 deputāti.

"Nav noslēpums, ka "Pienava wind" projekts ir piedzīvojis dažādus līkločus, vairākās tiesu institūcijās mēģinot apstrīdēt tā leģitimitāti. Tomēr ir jāsaprot, ka vēja parka attīstīšana ir juridiski komplicēts un sarežģīts process, kur ikviens solis tiek rūpīgi reglamentēts normatīvos, sabalansējot iedzīvotāju, vides un visas sabiedrības intereses. Kā projekta attīstītājs biju pārliecināts, ka "Pienava wind" ir jākalpo par atskaites punktu ikvienam, kurš apzinās, ka klimata neitralitātes mērķi nav sasniedzami bez alternatīviem elektroenerģijas ražošanas avotiem. Turklāt Krievijas atkārtoti izvērstais karš Ukrainā mūsu dienaskārtībā ir ienesis pavisam jaunus izaicinājumus, līdz ar to nacionālu interešu projektu vairs nav iespējams vērtēt tikai no savas viensētas prizmas. Tā būtu bezatbildīga rīcība, tāpēc varu apsveikt Tukuma novada domi, kas apzinājās, ka šis nav balsojums tikai par novada attīstību, vietējo labklājību, bet arī par Latvijas enerģētiskās neatkarības, drošības un labklājības stiprināšanu. Ceru, ka arī Dobeles novada dome rīkosies tik pat izlēmīgi, atbalstot projektam blakus esošo "Dobele wind" projektu," klāsta Galviņš.

Paredzēts, ka "Pienava wind" tiks uzstādītas vismaz 22 vēja turbīnas ar katras jaudu virs 6MW. Ja tiktu īstenots arī blakus esošā "Dobele wind" vēja parka projekts, tad šie parki kopā ik gadu spētu saražot 700-1000 GWh elektroenerģijas, kas būtu pielīdzināms 10% no kopējā Latvijas gada elektroenerģijas patēriņa. Šobrīd notiek darbs pie "Pienava wind" tehniskā projekta izstrādes. Tāpat iecerētajā parka teritorijā uzstādīts 140 m augsts meteoroloģiskais masts, lai iegūtu precīzākus vēja ātruma datus, kā arī fiksētu citus meteoroloģiskos parametrus, tādējādi precīzāk prognozējot vēja parka darbības rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!