Foto: DELFI
Tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumi nosūtījuši valsts augstākajām amatpersonām vēstuli, kurā aicina valsti palīdzēt Covid-19 krīzē cietušajiem nozares uzņēmumiem, valstij subsidējot nozares darbavietas un piešķirot grantus.

Valsts prezidentam Egilam Levitam, Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) un Latvijas Bankas prezidentam Mārtiņam Kazākam adresētā vēstulē Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija, Latvijas Restorānu biedrība, Asociācija "Lauku ceļotājs", Latvija Tūrisma aģentu un operatoru asociācija, kā arī Latvijas Pasākumu producentu asociācija informē par krīzi nozarēs, aicinot valsti sniegt tām atbalstu.

Vēstulē uzsvērts, ka tūrisma nozare piedzīvo vēsturiski smagāko krīzi, kurā noteicošu lomu spēlē arī ar Covid-19 apkarošanu noteiktie ierobežojumi, apturot visas nozares uzņēmumu darbu.

Vēstulē arī izklāstīts nozares redzējums par valsts atbalstu tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumu stabilizācijai, kas sasaistīts ar nomaksātiem darba spēka nodokļiem 2019. gadā.

Viesu izmitināšanas jomā rosināts atbalstīt tos uzņēmumus, kas reģistrēti līdz 2019. gada 31. decembrim. Nozare vēlas, lai valsts subsidē darba vietas tiem uzņēmumiem, kuru apgrozījuma kritums no šā gada 16. marta līdz 9. jūnijam bija vismaz 40% apmērā. Nozare rosina paredzēt šiem uzņēmumiem valsts atbalstu darba vietu subsīdiju veidā, kas būtu 30% apmērā no 2019.gada nomaksātiem darba spēka nodokļiem, subsidētas darba algas būtu terminētas uz sešiem mēnešiem, ļaujot uzņēmumiem pašiem noteikt atbalsta mēnešus, bet ne ilgāk kā līdz 2021.gada 31. martam.

Tāpat viesu izmitināšanas nozarē valsts aicināta piešķirt vienreizēju grantu uzņēmuma darbības stabilizācijai 30% apmērā no kopējiem nomaksātiem nodokļiem, minimālo atbalsta summu nosakot 1000 eiro apmērā, bet maksimālo – 50 000 eiro apmērā. Šādu atbalstu nozare rosina paredzē uzņēmumiem ar apgrozījuma kritumu 40% apmērā.

Savukārt izmitināšanas nozares uzņēmumiem ar apgrozījuma kritumu 50% apmērā rosināts paredzēt vienreizēju grantu uzņēmuma darbības stabilizācijai 55% apmērā no kopējiem nomaksātiem nodokļiem, minimālo atbalsta summu nosakot 2000 eiro apmērā, bet maksimālo - 60 000 eiro apmērā.

Sabiedriskās ēdināšanas jomā rosināts atbalstīt tos uzņēmumus, kas reģistrēti līdz 2019. gada 31. decembrim. Nozare vēlas, lai valsts subsidē darba vietas tiem uzņēmumiem, kuru apgrozījuma kritums no šā gada 16. marta līdz 9. jūnijam bija vismaz 50% apmērā. Nozare rosina paredzēt šiem uzņēmumiem valsts atbalstu darba vietu subsīdiju veidā, kas būtu 30% apmērā no 2019. gada nomaksātiem darba spēka nodokļiem, subsidētas darba algas būtu terminētas uz sešiem mēnešiem, ļaujot uzņēmumiem pašiem noteikt atbalsta mēnešus, bet ne ilgāk kā līdz 2021.gada 31.martam.

Tāpat ēdināšanas nozarē valsts aicināta piešķirt vienreizēju grantu uzņēmuma darbības stabilizācijai 30% apmērā no kopējiem nomaksātiem nodokļiem, minimālo atbalsta summu nosakot 2000 eiro apmērā, bet maksimālo – 50 000 eiro apmērā. Šādu atbalstu nozare rosina paredzē uzņēmumiem ar apgrozījuma kritumu 50% apmērā.

Savukārt ēdināšanas nozares uzņēmumiem ar apgrozījuma kritumu 70% apmērā rosināts paredzēt vienreizēju grantu uzņēmuma darbības stabilizācijai 55% apmērā no kopējiem nomaksātiem nodokļiem, minimālo atbalsta summu nosakot 2000 eiro apmērā, bet maksimālo – 70 000 eiro apmērā.

Tūrisma pakalpojumu sniegšanas jomā rosināts atbalstīt tos uzņēmumus, kas reģistrēti Uzņēmumu reģistrā un nodrošina ceļojumu biroju un tūrisma operatoru pakalpojumus ārvalstu tūristiem. Nozare vēlas, lai valsts subsidē darba vietas tiem tūrisma pakalpojumu sniedzējiem, kuru apgrozījuma kritums no šā gada 16. marta līdz 9. jūnijam bija vismaz 80% apmērā. Nozare rosina paredzēt šiem uzņēmumiem valsts atbalstu darba vietu subsīdiju veidā, kas būtu 30% apmērā no 2019. gada nomaksātiem darba spēka nodokļiem, subsidētas darba algas būtu terminētas uz sešiem mēnešiem, ļaujot uzņēmumiem pašiem noteikt atbalsta mēnešus, bet ne ilgāk kā līdz 2021.gada 31. martam.

Tāpat tūrisma pakalpojumu sniegšanas nozarē valsts aicināta piešķirt vienreizēju grantu uzņēmuma darbības stabilizācijai 30% apmērā no kopējiem nomaksātiem nodokļiem, minimālo atbalsta summu nosakot 2000 eiro apmērā, bet maksimālo – 50 000 eiro apmērā. Šādu atbalstu nozare rosina paredzē uzņēmumiem ar apgrozījuma kritumu 60% apmērā.

Savukārt tūrisma pakalpojumu sniedzējiem ar apgrozījuma kritumu 80% apmērā rosināts paredzēt vienreizēju grantu uzņēmuma darbības stabilizācijai 55% apmērā no kopējiem nomaksātiem nodokļiem, minimālo atbalsta summu nosakot 2000 eiro apmērā, bet maksimālo – 70 000 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!