Foto: Uģis Fjodorovs
Noslēdzies Cesvaines novada domes izsludinātais iepirkums par Cesvaines pils pārbūvi un restaurāciju (3. kārtu), liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Kopējā līgumcena ir 1,178 miljoni eiro bez PVN.

Kā skaidro Cesvaines novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Vanaga, 2019. gadā tika uzsākta 1. un 2. kārtas "Siltumtrases izbūve un siltummezgla ierīkošana. Pagalma lietus kanalizācijas tīklu izveidošana un esošo restaurācija, pils pamatu hidroizolācija" īstenošana.

2020. gada 1. un 2. kārtas būvdarbi noslēdzās. Pirmajās divās kārtās ir izbūvēta siltumtrase, siltummezgls un veikta hidroizolācija, bet 3. kārtā iepirkumā noskaidrotais būvnieks veiks apkures sistēmas ierīkošanas un elektroinstalācijas darbus daļā no pils iekštelpām. Tāpat tiks veikta lifta izbūve, lai nodrošinātu piekļuvi pilij personām ar kustību traucējumiem, izbūvētas semināru, konferenču, muzeja izstāžu telpas un iegādāts aprīkojums.

Iepirkuma procedūrām noslēdzoties kļuva zināms, ka būvdarbus veiks SIA "RERE Meistari", autoruzraudzību šiem darbiem veiks būvprojekta autore SIA "Arhitektes Ināras Caunītes birojs", savukārt būvuzraudzības darbi uzticēti SIA "Warss+".

2020. gada septembra sākumā noslēgts līgums par būvniecības darbiem pilī ar darbu veicējiem SIA "RERE Meistari". 17. septembrī notika pirmā būvsapulce, piedaloties pasūtītāja, būvnieku un būvuzraugu pārstāvjiem. Ar 3. kārtas darbiem turpinās pārrobežu sadarbības projekta īstenošana: Eiropas Strukturālo un investīciju fondu mērķa "Eiropas teritoriālā sadarbība" Latvijas – Krievijas pārrobežu sadarbības programmas projekts Nr.LV-RU-002 "Kultūras un vēsturiskā mantojuma saglabāšana un veicināšana Latvijā un Krievijā". Projektā sadarbojas vadošais partneris Daugavpils pilsētas dome, partneri Cesvaines novada dome un Pleskavas administrācija, kā arī VAS "Valsts nekustamie īpašumi".

Šobrīd, salīdzinot ar jumta rekonstrukcijas darbiem, būvdarbi no ārpuses nav tik redzami, taču pili norobežo žogs, skaidro Vanaga.

Šobrīd ap pili ir veikti pamatu hidroizolācijas darbi, pagrabstāvā ir gandrīz pabeigti kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmas izbūves darbi, kā arī apkures un elektroinstalācijas darbi. Uzsākta siltumizolācijas ieklāšana uz grīdām pagrabā. Izgatavoti pagraba logi, bet to uzstādīšana tiks veikta vēlāk. Turpinās darbs pie izbūvējamā lifta ierīkošanas tehniskajām prasībām. Semināru telpā tiek veikta sienu špaktelēšana. Pilī līdz šim bija tikai krāšņu apkure, bet turpmāk tiks pieslēgta centrālā apkure, tādēļ rūpīgi tiek izvērtēts krāšņu esošais stāvoklis un lemts par to restaurāciju vai demontāžu.

Objektā nodarbināti vidēji 15 strādnieki.

Būvdarbu rezultātā gan pils otrajā stāvā, gan arī pils pirmajā stāvā un cokolstāvā plānots atjaunot tās telpas, kas saistītas ar konferenču zāles funkciju nodrošināšanu. Daļēji tiks izbūvēta apkures sistēma, ūdensvada un kanalizācijas sistēma, kā arī uzlabota ugunsdzēsības automātiskā signalizācija un apsardzes signalizācija.

Konferenču zāles funkciju nodrošināšanas nolūkā, un vienlaikus domājot arī par vides pieejamības uzlabošanu ēkā, šajā būvdarbu kārtā paredzēts izveidot jaunu ieeju ēkas cokolstāvā, vienlaikus gar ēkas austrumu korpusa rietumu fasādi izbūvējot uzbrauktuvi-nobrauktuvi (pandusu). Vides pieejamības uzlabošanai pilī plānots iebūvēt liftu. Saistībā ar iepriekš minētajiem darbiem, plānots veikt pieguļošās teritorijas labiekārtošanas darbus, ierīkojot jaunu celiņu segumu, kur tas nepieciešams pēc teritorijas planēšanas darbu pabeigšanas un atjaunojot būvdarbu gaitā bojāto esošo segumu.

Paredzams, ka darbu veikšanas termiņš, kas šobrīd ir 30. aprīlis, tiks pagarināts dažādu apstākļu dēļ, informē Vanaga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!