Foto: Pixabay

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi siltumenerģijas tarifus SIA "Auces komunālie pakalpojumi" un SIA "Aizkraukles siltums". Aucē, Bēnē un Lielaucē jaunais tarifs spēkā stāsies šā gada 17. decembrī, savukārt Aizkrauklē – 2023. gada 1. janvārī. Mājsaimniecības līdz apkures sezonas beigām turpinās saņemt valsts noteikto atbalstu, informē SPRK.

"Šobrīd SPRK vērtēšanā daļa tarifu iesniegti ar samazinājumu, daļa ar pieaugumu. Joprojām izmaiņas tarifos primāri nosaka kurināmā cenas un, salīdzinot ar iepriekšējo apkures sezonu, kurināmā īpatsvaram tarifā šogad ir lielāka ietekme. Vēl nesen bija vērojama neliela dabasgāzes cenas lejupslīde tirgū, kas atstāj pozitīvu ietekmi uz daļu no komersantu siltumenerģijas tarifiem, kam dabasgāzes cena mainās katru mēnesi vai arī līgums noslēgts par fiksētu cenu uz īsu laika periodu. Bet šobrīd redzam, ka dabasgāzes cena tirgū atkal pieaug," skaidro SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola.

Aucē, Bēnē un Lielaucē no š.g. 17. decembra tarifs, salīdzinot ar šobrīd piemēroto, pieaugs par 83,7% līdz 82,15 EUR/MWh. Ņemot vērā, ka tarifs pārsniedz 68 EUR/MWh slieksni, lietotāji turpinās saņemt valsts atbalstu. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju, ņemot vērā valsts atbalstu, būs 75,08 EUR/MWh. Tarifa pieaugums saistīts ar kurināmā un iepirktās siltumenerģijas izmaksu pieaugumu. Cenu pieaugums saistīts ar to, ka iepriekš spēkā esošais līgums bija noslēgts salīdzinoši sen. Vienlaikus, neskatoties uz procentuāli augsto tarifa pieaugumu, SIA "Auces komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas tarifs starp citu komersantu tarifiem Latvijā joprojām uzskatāms par salīdzinoši zemu. Līdz šim SIA "Auces komunālie pakalpojumi" piemēroja 2019. gadā apstiprinātu tarifu – 44,73 EUR/MWh.

Aizkrauklē no 2023. gada 1. janvāra tarifs, salīdzinot ar šobrīd piemēroto, samazināsies par 11,6% līdz 140,80 EUR/MWh. Lietotāji turpinās saņemt valsts atbalstu, ņemot vērā, ka tarifs pārsniedz 68 EUR/MWh slieksni. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju, ņemot vērā valsts atbalstu, būs 104,40 EUR/MWh. Tarifa samazinājums iespējams, pateicoties dabasgāzes cenas samazinājumam. SIA "Aizkraukles siltums" šobrīd piemēro tarifu 159,19 EUR/MWh, kas spēkā kopš š.g. 1. novembra.

Noteikto (piedāvāto) siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķinus un pamatojumu SPRK vērtēšanai SIA "Aizkraukles siltums" iesniedza š.g. 10. novembrī, bet SIA "Auces komunālie pakalpojumi" – 16. novembrī. SPRK, izvērtējot komersantu iesniegto pamatojumu, secināja, ka noteiktie (piedāvātie) tarifi ir pamatoti un atbilstoši metodikai.

SPRK atgādina, ka komersanti, kuriem ir SPRK piešķirta atļauja pašiem noteikt tarifus (ja mainās kurināmā cena, iepirktās siltumenerģijas izmaksas vai pārdotās elektroenerģijas cena), var iesniegt SPRK izvērtēšanai tarifu projektu ikreiz, kad mainās ietekmējošie faktori. Līdz ar to gada laikā tarifi vienam komersantam var mainīties vairākas reizes – gan pieaugt, gan samazināties. Šādas atļaujas ir arī SIA "Auces komunālie pakalpojumi" un SIA "Aizkraukles siltums".

Pašu noteiktais tarifs stājas spēkā oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" publikācijā norādītajā datumā, ja 21 dienas laikā pēc pieteikuma saņemšanas SPRK nav pieņēmis lēmumu par paziņojuma atcelšanu.

Kopumā SPRK šobrīd izskatīšanā ir 17 siltumapgādes tarifu projekti Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!