Foto: LETA

Uzņēmumu reģistrā šovasar parādījusies informācija, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs ir patiesā labuma guvējs vairākos tranzīta uzņēmumos, kuru vērtība mērāma simtiem miljonu eiro, savukārt viņa amatpersonas deklarācijā šie uzņēmumi nav norādīti, piektdien, 30. augusta, vēstīja TV3 ziņas.

Kā liecina Uzņēmuma reģistrā jūlijā publiskotā informācija, Aivars Lembergs ir patiesā labuma guvējs trijās Ventspils tranzīta kompānijās – "Kālija parks", "Ventspils tirdzniecības osta" un "Ventbunkers". Ieraksti veikti pēc uzņēmumu valžu sniegtās informācijas, un tos par patiesiem uzskata arī Ģenerālprokuratūra. Lembergs pats kategoriski noliedzis, ka norādītos uzņēmumus kontrolētu.

Kā vēsta TV3, "Ventbunkers" uzskatāma par atslēgas kompāniju samezglotā firmu ķēdē, kas nodarbojas ar dažādu tranzītkravu piesaisti un pārkraušanu Ventspils ostā. Kā liecina reģistra ziņas, Lembergs caur bērniem Anriju un Līgu Lembergiem un vairākām ārzonas firmām kontrolē vismaz 25% "Ventbunkera", kas ir likumā noteiktais minimālais slieksnis patiesā labuma guvēju reģistrēšanai.

"Es uzrakstīju iesniegumu attiecīgām kompānijām – "Ventbunkeram", "Kālija parkam" un Ventspils tirdzniecība ostai, lai viņi izsniedz man dokumentus, uz kāda pamata viņi ir tās deklarējuši. Tā ir viņu deklarācija. Kad būšu saņēmis atbildi, bet es domāju, ka nesaņemšu, vērsīšos Uzņēmuma reģistrā, lai tas pierāda, uz kāda pamata ir šāds ieraksts, kas absolūti neatbilst patiesībai, un tie ir klaji meli. Tā ir blēdība, kurā pilnā apmērā piedalās valsts," sarunā ar TV3 saka pats Ventspils mērs.

Savukārt Uzņēmumu reģistrā akcentē, – ja Lembergs nav patiesā labuma guvējs minētajās kompānijās, viņam būtu jāvēršas ar iesniegumu reģistrā. Līdz šim tas nav izdarīts, līdz ar to neesot pamats apšaubīt, ka informācija ir nepatiesa, par ko tās iesniedzējiem draud kriminālatbildība. Uzņēmuma reģistrā arī uzsver, ka patiesā labuma guvējs automātiski nenozīmē, ka Lembergs ir šo kompāniju akcionārs vai dalībnieks, jo kontrolēt uzņēmumus var arī citādi.

"Protams, slieksnis ir 25%, no kura brīža jāsāk ziņot, bet tie veidi var būt dažādi, kā īpašnieks [gūst labumu] – tiešā, netiešā veidā, gan caur dažādiem kontroles veidiem, piemēram, civiltiesisko līgumu vai vienošanos ar trešajām personām," skaidroja Uzņēmumu reģistra pārstāvji.

Pārliecību par to, ka Uzņēmumu reģistrā fiksētā informācija ir patiesa, TV3 Ziņām pauda Ģenerālprokuratūra, kura 2007. gadā Lembergam un viņa bērnu īpašumiem uzlika arestu. Saskaņā ar toreiz pieejamo informācija Lembergiem kopā piederēja 29% akciju "Ventbunkerā", 45% "Kālija parkā" un 30% Ventspils tirdzniecības ostā.

"Tas ir mūsu viedoklis, šim viedoklim savulaik ir piekritusi arī tiesa pirmstiesas procesā. Arī tiesvedības laikā lēmums nav atcelts, līdz ar to šīs tiesas kompetence ar spriedumu ir izlemt galīgi šo jautājumu. Ja piekrīt valsts apsūdzības pozīcijai, šī manta būs konfiscējama, ja ne, tad tiesa lems savādāk," pauda Uzņēmumu reģistrā.

To, ka informācija reģistrā ir patiesa un Lemberga patiesā labuma guvēja faktu var pierādīt, TV3 Ziņām rakstveida atbildē apgalvoja arī Lemberga arestētās mantas pārvaldnieks, Šveices advokāts Rūdolfs Meroni. Viņš gan nevarēja pateikt, cik vērta šobrīd ir Lemberga kontrolēto uzņēmumu daļu vērtība. To arī nav iespējams aprēķināt, jo Meroni kontrolētie uzņēmumi, neievērojot likuma prasības, jau vairākus gadus nesniedz gada pārskatus. Taču neoficiālas aplēses liecina, ka Lemberga ģimenei arestētas mantas vērtība ir līdz pat pusmiljardam eiro. Jāpiebilst, ka Meroni 12 gadu laikā pamanījies kļūt par daudzo šo kompāniju līdzīpašnieku un patiesā labuma guvēju. Cik tas noticis likumīgi, šobrīd kriminālprocesos pārbauda Valsts policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!