Foto: DELFI

Ar mērķi samazināt vecāka gadagājuma iedzīvotāju inficēšanās risku ar Covid-19 un novērstu iespējamos mājas karantīnas pārkāpumus, 21. aprīļa sēdē Ministru kabinets apstiprināja izmaiņas ūdens patēriņa skaitītāju rādījumu nodošanas kārtībā. Izmaiņas attieksies uz valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laiku, portālu "Delfi" informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Valstī noteiktās ārkārtējās situācijas laikā tiek atcelta ūdens patēriņa skaitītāju rādījumu nodošana papīra formātā, ko visbiežāk izmanto galvenā vīrusa riska grupa – vecāka gadagājuma iedzīvotāji.

Vienlaikus arī tiks samazināts inficēšanās risks darbiniekiem, kuri apstrādā papīra veidā iesniegtos skaitītāju rādījumus.

Gadījumā, ja dzīvokļa īpašnieks nevar nodot ūdens patēriņa skaitītāja rādījumus elektroniski vai telefoniski, viņam ūdens patēriņu aprēķinās, ņemot vērā konkrētā dzīvokļa vidējo ūdens patēriņu par pēdējiem trim mēnešiem (izņemot tos, kuros piemērota ūdens patēriņa starpības sadale starp atsevišķiem dzīvokļu īpašniekiem).

Šī kārtība attieksies arī uz situācijām, kad ūdens patēriņa skaitītāja radījumus nav iespējams nolasīt skaitītāja darbības traucējumu dēļ.

Attiecīgi ūdens patēriņš tiks aprēķināts pēc konkrētā dzīvokļa vidējā ūdens patēriņa par pēdējiem trim mēnešiem.

Tāpat, lai samazinātu iedzīvotāju inficēšanās risku ar Covid-19, tiek paredzēts, ka arī to ūdens patēriņa skaitītājus, kuru verificēšanas termiņš ir beidzies pirms ārkārtējās situācijas, ir jāverificē trīs mēnešu laikā pēc ārkārtējās situācijas beigām.

Tas nozīmē, ka ārkārtējās situācijas laikā tiek ņemti vērā to rādījumi un netiek aprēķināta ūdens patēriņa starpība.

EM aicina iedzīvotājiem un namu apsaimniekotājiem ievērot epidemiologu ieteikumus – ievērot divu metru distanci, regulāri mazgāt vai dezinficēt rokas, iespēju robežās maksimāli palikt mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!