Foto: Pexels

Uguns, cilvēku tīša un nejauša rīcība, kā arī klimata pārmaiņu izraisītās dabas stihijas Latvijas uzņēmumiem gadā nodara zaudējumus vairāku miljonu eiro vērtībā, liecina risku apdrošinātāja "BTA Baltic Insurance Company" (BTA) apkopotie dati.

Aizvadītajā gadā BTA saņēmusi vairāk nekā 100 atlīdzības pieteikumus no Latvijas uzņēmumiem par īpašuma bojāšanu un zādzībām. To vidū ir gan pavisam nejauši nodarīts kaitējums, piemēram, sniega šķūrētājam izgāžot ražotnes vārtus, gan rūpīgi izplānota zādzība ar ielaušanos, sabojājot signalizācijas sistēmu.

Postījumu seku novēršanas izmaksas svārstās amplitūdā no dažiem desmitiem līdz pat vairākiem desmitiem tūkstošu eiro, informē BTA pārstāvji. Vidējās katra apdrošināšanas gadījuma izmaksas ir virs 2000 eiro.

Vēl lielākus postījumus uzņēmumiem nodarījis uguns. Kopš pagājušās apkures sezonas sākuma BTA Latvijas uzņēmumiem atlīdzinājusi zaudējumus 670 000 eiro apmērā.

Pieteikumu vidū bijusi gan tirdzniecības kioska izdegšana, gan ugunsgrēks biroja telpās, gan atkritumu tvertnes aizdegšanās pagalmā. Katra apdrošināšanas gadījuma izmaksātā kompensācijas vidējā summa pārsniegusi 40 000 eiro.

Apdrošinātājs aizvien biežāk saņem atlīdzības pieteikumus arī par dabas stihiju nodarītajiem zaudējumiem. Šogad klimata parādību izraisīto apdrošināšanas pieteikumu daudzums, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, pieaudzis par aptuveni 30%.

BTA prognozē, ka ar katru gadu pieaugums būs vēl 20% apmērā. Visbiežāk un lielāko kaitējumu uzņēmuma īpašumam nodara lietus un vētras. Stihijas ne tikai sabojā ēkas, pārrauj elektrības vadus vai izskalo teritoriju, bet arī uz laiku paralizē uzņēmuma darbību, dažkārt izraisot reālus maksātnespējas draudus.

BTA peļņa šogad deviņos mēnešos bija 6,88 miljoni eiro, kas ir par 4,3% mazāk nekā 2021.gada attiecīgajā periodā, liecina kompānijas publiskotais finanšu pārskats.

Trijās Baltijas valstīs strādājošās BTA vienīgā īpašniece ir "Vienna Insurance Group".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!