Foto: DELFI

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) virzīto iniciatīvu nodrošināt vienotu publisko personu un iestāžu reģistru, ko uzturētu TM paspārnē esošajam Uzņēmumu reģistram (UR).

TM koncepcijā par vienotu valsts pārvaldes institucionālo vienību un saimnieciskās darbības veicēju reģistrāciju piedāvāja divus iespējamos risinājumu variantus – valdības atbalstīto piedāvājumu un priekšlikumu neko nemainīt publisko personu uzskaitē.

Patlaban Latvijā nav vienotas publisko personu un iestāžu reģistrācijas, bet ir administratīvā uzskaite un klasifikācija atsevišķu institūciju vajadzībām. Arī informācija par visu publisko personu un iestāžu juridisko izveidi, reorganizāciju vai likvidāciju, tās padotību un cita informācija vienkopus nav pieejama. Valsts kancelejas uzturētajā datubāzē esošā informācija ir noderīga ļoti šauram lietotāju lokam, un šī informācija ne vienmēr atbilst esošajai situācijai, atzīmē TM.

Tas savukārt apgrūtina civiltiesisko attiecību veidošanu, jo publiskās personas un iestādes nodrošina ne tikai publisko tiesību subjektu funkcijas, bet piedalās arī civiltiesiskajās attiecībās – slēdz līgumus, dibina uzņēmumus, piedalās tiesu procesos un tamlīdzīgi. Taču no dažādu institūciju uzturētajiem sarakstiem nav iespējams saņemt informāciju par iestādes juridisko statusu u.c. Publisko personu un iestāžu vienotas uzskaites trūkums traucē veidot pilnvērtīgu statistiku un apgrūtina sabiedrības iespēju iepazīties ar valsts pārvaldes struktūru un hierarhiju, uzskata TM.

Ministrijā akcentē arī, ka koncepcijas mērķis ir rast sabiedrības vajadzībām un valsts interesēm atbilstošāko risinājumu vienotai valsts pārvaldes institucionālo vienību uzskaitei. Tas nodrošinātu pilnīgas un aktuālas informācijas pieejamību par subjektiem vienuviet, kā arī radītu priekšnoteikumus efektīvai un pilnvērtīgai publiskā sektora subjektu klasifikācijai.

Valdības atbalstītais risinājuma variants paredz izveidot jaunu publisku– publisko personu un iestāžu sarakstu, kā uzturēšanu nodrošinātu UR. Šīs idejas ieviešanai pirmajā gadā nepieciešami 72 000 latu, otrajā – 18 990 latu, bet nākamajos gados uzturēšanas izmaksu segšanai - 10 800 latu.

Par atbildīgo institūciju koncepcijas īstenošanā noteikta TM. Ministru kabinets arī nolēma, ka jautājums par papildus valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu koncepcijas īstenošanai 2013.gadā un turpmākajos gados būs skatāms kopā ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu budžeta prioritāšu pieteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!