Foto: PantherMedia/Scanpix
Ar "Rīgas ūdens" meitas kompānijas ražoto fasēto ūdeni varētu no veikalu plauktiem izkonkurēt ārzemēs ražotu dzeramo ūdeni, piektdien raidījumā "Labrīt, Latvija!" teica Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Viņš uzsvēra, ka Rīgā dzeramā ūdens ražošanai uzbūvētā infrastruktūra ir milzīga un paredzēta 1,4 miljoniem rīdzinieku, kas ir krietni vairāk nekā pašlaik Rīgā iedzīvotāju. Tajā pat laikā "Rīgas ūdens" tarifus nav mainījis sešus gadus un arī neplāno to darīt, taču ūdens ir kvalitatīvs un uzņēmums ar to var nopelnīt.

"Rīgas ūdens" saņem ieņēmumus no tarifiem par sagātāto produkciju, kā arī ir daļa - ap 100 tūkstošiem latu gadā, par sev piederošu nekustamo īpašumu izīrēšanu, un šo naudu iegulda meitas uzņēmumā, kas ražos ūdeni. Vienīgais mērķis, pārdodot ūdeni, ir gūt papildus peļņu uzņēmumam - ap 400 līdz 500 tūkstošiem latu gadā.

Ušakovs aicināja "Aqua Rīga" ražoto ūdeni nesalīdzināt ar veikalos iegādājamā dzeramā ūdens klāstu, jo tajos bieži vien iegādājams Lietuvā, Polijā un citās valstīs ražots ūdens. To ar lēto pašvaldības uzņēmumā ražoto dzeramo ūdeni varētu izkonkurēt.

"Mums ir iespējas piedāvāt produkciju, kas būs tirgus lētākajā galā, mēs iziesim uz cenu. Kvalitāte tam jau ir, ūdens ir garšīgs, to var dzert. Tas gan, protams, nav minerālūdens," teica Ušakovs.

Uz jautājumu, vai ūdeni pildīs, vienkārši atverot krānu, Rīgas mērs teica, ka "mazliet komplicētāk". Tas būšot tas pats ūdens, kas pieejams Rīgas iedzīvotājiem, taču neiziet caur visām trubām.

Jau vēstīts, ka ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts iebildis par ideju pašvaldības uzņēmumam iesaistīties ūdens ražošanā. Pēc viņa domām, valstij un pašvaldībām nav nekādas nepieciešamības veidot jaunus uzņēmumus un konkurēt ar privāto sektoru tajos segmentos, kur veiksmīgi funkcionē tirgus un patērētājiem jau patlaban ir pieejams cenas un kvalitātes ziņā daudzpusīgs piedāvājums.

Meitasuzņēmuma "Aqua Riga" apgrozāmo līdzekļu nodrošināšanai pašvaldības "Rīgas ūdens" tā pamatkapitālā plāno ieguldīt 105 000 latu, kurus plānots atpelnīt aptuveni četros gados, savukārt fasētā ūdens ražošanai nepieciešamie pamatlīdzekļi un daļa no apgrozāmajiem līdzekļiem aptuveni 300 000 latu apjomā tiks finansēti no kredītiestādes aizdevuma līdzekļiem, kuru varētu atmaksāt četros gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!