Foto: LETA

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzskata, ka SIA "Rīgas satiksme" (RS) pērn ar zaudējumiem strādājusi tikai no grāmatvedības viedokļa, taču pēc būtības tie radušies tādēļ, ka uzņēmums noteiktām iedzīvotāju kategorijām nodrošinājis brīvbiļetes.

Ušakovs skaidroja, ka RS bez sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanas pilda arī sociālo funkciju, nodrošinot brīvbiļetes personu grupām, kurām nepieciešams atbalsts, - pensionāriem, skolēniem un invalīdiem. Līdz ar to zaudējumi nav vērtējami kā uzņēmuma vadības nolaidība un reorganizācijas pasākumiem neesot pamata.

"Turklāt pagājušajā gadā uzņēmums nodrošināja pārvadājumus par cenu, kas ir divreiz zemāka par pašizmaksu. Šajā situācijā vārdu "zaudējumi" var izmantot tikai no grāmatvedības perspektīvas, bet pēc būtības šī ir viena no formām, kā rīdziniekiem tika sniegts sociālais atbalsts," sacīja Rīgas mērs.

Komentējot faktu, ka pērn RS zaudējumi salīdzinājumā ar 2013.gadu palielinājušies septiņas reizes, Ušakovs skaidroja, ka 2013. gadā viena brauciena tarifs bijis 0,50 lati jeb 0,70 eiro, bet 2014.gadā pēc eiro ieviešanas tarifs mainījās uz 0,60 eiro. Savukārt projektu "Rīdzinieka karte" nav izdevies ieviest valdības iebildumu dēļ.

Šogad RS vajadzētu pietikt ar gada sākumā no pašvaldības piešķirto dotāciju, sacīja Ušakovs, norādot, ka pašreiz "finansiālā situācija ir cerīga".

Kā ziņots, Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" apgrozījums pērn pieaudzis par 3% līdz 144,7 miljoniem eiro, savukārt būtiski palielinājušies zaudējumi - no 676 815 eiro 2013.gadā līdz 4,6 miljoniem eiro pērn, liecina "Firmas.lv" informācija.

Kā teikts kompānijas vadības ziņojumā, ieņēmumu struktūrā samazinājās ieņēmumi no pasažieru pārvadājumiem par maksu un palielinājās dotāciju daļa atbilstoši Rīgas domes pieņemtajiem lēmumiem par atlaižu kategorijas palielināšanu.

Turpmākajos gados, īstenojot sabiedriskā transporta ilgtermiņa attīstības stratēģiju, uzņēmumam esot nepieciešams nodrošināt finansējumu no valsts un pašvaldības pilnā apjomā.

2013. gadā RS dotācijā no pašvaldības saņēma 87,2 miljonus eiro, kā arī 5,2 miljonus eiro dotācijā no valsts, kopumā dotācijās saņemot 92,4 miljonus eiro. Pērn dotācijā no pašvaldības uzņēmums saņēma 95,5 miljonus eiro, kā arī no valsts 5,2 miljonus, kopējai dotācijai sasniedzot 100,7 miljonus eiro.

Šogad Rīgas pašvaldība dotācijā RS atvēlēja 88,6 miljonus eiro, bet valsts - 5,2 miljonus eiro, kopējai dotācijai sasniedzot 93,8 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!