Foto: Shutterstock

Lai uzņēmumu kapitāldaļu pirkuma tiesības kā darbinieku motivējošu faktoru izmantotu plašākā apjomā, plānots, ka arī sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) darbinieki varēs savā īpašumā iegūt uzņēmuma daļas, informē Saeimas preses dienests.

To paredz trešdien, 9. decembrī, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā galīgajā lasījumā atbalstītie Komerclikuma grozījumi. "Šīs būs būtiskas izmaiņas, kas palīdzēs attīstīties ne tikai jauniem uzņēmumiem, bet arī tādiem, kas strādā savā nozarē jau ilgus gadus. Vienlaikus tas būs papildu motivējošs faktors, kā piesaistīt un dinamiskajos darba tirgus apstākļos noturēt uzņēmuma darbiniekus, kā arī veicināt viņu ieinteresētību uzņēmuma attīstībā. Ne vienmēr uzņēmumiem nepieciešams, piemēram, izdalīt grantus vai izsniegt aizdevumus – tiem ir svarīgs arī cilvēks ar savu intelektuālo pienesumu," iepriekš norādījis komisijas priekšsēdētājs Ralfs Nemiro, piebilstot, ka šāda opcija pasaulē jau ir iekarojusi savu vietu.

Patlaban komerctiesību regulējums paredz iespēju piešķirt akciju pirkuma tiesības tikai akciju sabiedrībām, tomēr attiecībā uz jaunuzņēmumiem vai citiem strauji augošiem uzņēmumiem, kas darbojas, piemēram, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomā, un to izvēlētā komercdarbības forma ir SIA, tas nav paredzēts, teikts likumprojekta anotācijā.

Kapitāla daļu pirkuma tiesības ir darbinieka tiesības iegūt uzņēmuma daļas un pēc noteikta laika izmantot šīs tiesības neatkarīgi no uzņēmuma kapitāla daļu tā brīža patiesās vērtības. Darbinieks iegūst iespēju realizēt daļas un iegūt kapitāla pieaugumu gadījumā, ja uzņēmuma vērtība ir pieaugusi. Īpaši svarīgi tas ir jaundibinātiem, parasti tehnoloģiju, uzņēmumiem, kuru vērtība tā sākotnējos darbības gados ir grūti nosakāma. Kopumā šie grozījumi veicinās jaunuzņēmumu rašanos un attīstību, kā arī labvēlīgi ietekmēs inovāciju sistēmas attīstību, anotācijā uzsvēruši likumprojekta autori.

Likuma grozījumi cita starpā paredz papildināt izņēmumus attiecībā uz SIA daļu iegūšanu, nosakot: uzņēmums nedrīkst iegūt savas daļas, izņemot gadījumus, kad tas šīs daļas iegūst, lai piešķirtu tās darbiniekiem un valdes un padomes locekļiem. Vienlaikus paredzēta virkne saistīto grozījumu, kas nostiprinātu uzņēmumu daļu kategorijām attiecināmās tiesības, piešķiršanas un atsavināšanas kārtību.

Komisijas deputāti trešdien galīgajā lasījumā atbalstīja arī saistītos grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli". Tie paredz, ka nodokļu atbrīvojums būs piemērojams arī darba devēju piešķirto kapitāldaļu pirkuma tiesībām. Tostarp paredzēts, ka akciju pirkuma tiesības varēs īstenot ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā no dienas, kad būs izbeigtas darba attiecības starp maksātāju un darba devēju.

Tāpat deputāti šajā likumā atbalstīja izmaiņas attiecībā uz ārvalstīs gūtajiem pensijas ienākumiem. Tās attieksies uz remigrējušajiem diasporas locekļiem, kuri pirms atgriešanās Latvijā kopumā vismaz 36 mēnešus nav bijuši Latvijas rezidenti. Šādām personām būs tiesības piemērot ārvalsts pensijas neapliekamo apmēru, kāds tas ir noteikts pensijai attiecīgajā ārvalstī. Plānots, ka šī norma būs piemērojama no nākamā gada 1. janvāra.

Lai grozījumi Komerclikumā un likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" stātos spēkā, tie vēl trešajā – galīgajā – lasījumā jāpieņem Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!