Foto: LETA

VEF Kultūras pils pārbūves un restaurācijas darbiem pieteikušās četras lielākās Latvijas būvniecības kompānijas - SIA "Skonto būve", SIA "Arčers", SIA "Velve" un AS "LNK Industries" -, kā arī viens Lietuvas uzņēmums - AS "Panevezio statybos trestas", informēja Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Baiba Gailīte.

Lēmums par to, kura no kompānijām darbus veiks, vēl nav pieņemts.

Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR) skaidro, ka lēmumu nav viegli ātri pieņemt, jo katras kompānijas piedāvājums ir īstenojams. Piesardzību piedāvājumu izvērtēšanā radot fakts, ka visi pretendenti ir iesnieguši piedāvājumus ar zemākām būvniecības izmaksām, nekā tika paredzēts objekta kontroltāmē. SIA "Skonto būve" iesniedza vislētāko piedāvājumu, kas ir par trešdaļu mazāks, nekā iepriekš paredzēts kontroltāmē.

"Atklātais konkurss, manuprāt, parāda, ka būvniecības nozarē ir samazinājies darba apjoms, jo pašlaik būvniekiem nav pieejami Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļi, un būvju kompānijas ir gatavas veikt darbus pat par ievērojami samazinātu cenu. Darbus ir iecerēts pabeigt pusotra gada laikā no līguma noslēgšanas brīža. Kā jau iepriekš esam norādījuši, šī brīža iepirkuma process neietekmēs plānoto būves pabeigšanas termiņu," skaidro Burovs.

Burovs arī uzsver, ka VEF Kultūras pils ir gan kultūrvēstures mantojums, gan arī nacionālais un starptautiskas nozīmes objekts, tāpēc viņš novērtē, ka atjaunošanas darbus ir gatavas uzņemties četras lielākās Latvijas būvniecības kompānijas.

Kopumā ēkas rekonstrukcijas un renovācijas darbiem ir nepieciešams aptuveni 13 miljonus eiro liels finansējums, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, no kura pusi segs Eiropas struktūrfonda piešķirtie līdzekļi. Atbalsts finansējuma saņemšanai ir gan no Kultūras, gan no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas. Par to Rīgas domes priekšsēdētāja vietniekam Andrim Amerikam (GKR) notika vairākas tikšanās ar ministriem.

Kā ziņots, VEF Kultūras pilī paredzēts atjaunot lielo skatītāju zāli ar 805 skatītāju vietām, tostarp 18, kas paredzētas cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Rekonstruēs arī mazo skatītāju zāli, kurā ir 100 vietas. Pagrabstāvā atjaunos tehniskās telpas, virtuves plānojumu mainīs atbilstoši Eiropas Savienības standartiem. Ēkā ierīkos liftu, lai tā būtu piemērota arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Pirmajā stāvā restaurēs zāli, vestibilu, halli, kāpņu telpas, kā arī fasādes kāpnes, kas patlaban jau ir kritiskā stāvoklī. Otrajā stāvā izmaiņas piedzīvos tualešu telpas, muzeja un suvenīru zāles telpas, kā arī lielās zāles balkons, vestibila balkons ar apejošo galeriju un kāpņu telpas. Trešajā stāvā tiks pārplānotas apmeklētāju tualetes, palielinot to skaitu, kā arī nodrošinot tualeti cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Tiks pārplānotas skaņu ierakstu telpas, rekonstruēs nodarbību telpas. Mākslinieku ģērbtuvēs plānots ierīkot dušu un tualeti.

Rekonstrukcija paredzēta arī mansarda stāvam - tajā izvietos kostīmu noliktavas, kā arī tiks atjaunots jumta segums un ierīkota papildu vēdināšanas sistēma.

VEF Kultūras pils kā kultūras centrs darbību sāka 1960.gada 1.martā un ir lielākā Latvijas kultūras iestāde ar vairāk nekā 50 mākslinieciskajiem kolektīviem, studijām un interešu klubiem, kuros darbojas ap 3000 cilvēku - gan pirmsskolas vecuma bērni, gan pusaudži un jaunieši, gan vidējās un vecākās paaudzes rīdzinieki.

2009.gadā VEF Kultūras pils ieguva valsts aizsargājama arhitektūras pieminekļa statusu un patlaban ir lielās rekonstrukcijas gaidās.

Plašāka informācija par VEF Kultūras pils ēkas rekonstrukcijas un renovācijas iepirkuma konkursu pieejama mājaslapā "www.rdid.lv" sadaļā "Iepirkumi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!