Foto: LETA

Zemkopības ministrija uzdevusi akciju sabiedrībai "Latvijas valsts meži" būtiski palielināt zemes iepirkšanu no tiem meža īpašniekiem, lai mazinātu mežu nonākšanu ārvalstu investoru rokās, informē ministrija.

"Man, tāpat kā lielai Latvijas sabiedrības daļai, ir bažas par to, ka Latvijā salīdzinoši lielos apjomos zemi un mežus izpērk dažādi ārvalstu iedzīvotāji un investori. Uzdodot "Latvijas valsts mežiem" palielināt meža un mežsaimniecībai piemērotas zemes iepirkšanas apjomus, mēs panāksim, ka daļa privātpersonu, kas mežu vēlas pārdot, īpašumā esošās meža zemes nonāks valsts pārziņā un tiks apsaimniekotas ilgtspējīgi atbilstoši valsts ekonomiskajām, vides aizsardzības un sabiedrības interesēm," uzsver zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Zemkopības ministre skaidro, ka līdz ar šo deleģējumu meža zemes pārdevējiem tiks piedāvāta izvēle – pārdot mežu ārvalstu uzpircējiem vai Latvijas valstij piederošam uzņēmumam, kam ilggadīga pieredze valsts īpašumā esošo mežu apsaimniekošanā.

Līdz ar iespēju AS "Latvijas valsts meži" palielināt valsts īpašumā saimniecisko mežu platību tiks palielināts to devums Latvijas tautsaimniecībai. "Protams, līdzekļu apjoms meža zemju iepirkšanai uzņēmuma rīcībā nav neierobežots, 2012. gadā tam ir paredzēts izlietot līdz vienam miljonam latu, tomēr Zemkopības ministrija kā akcionārs strādās, lai dividenžu politika attiecībā uz "Latvijas valsts mežu" peļņu atbalstītu šī mērķa realizāciju," paskaidro Straujuma.

"Pēdējos gados ir būtiski pieaugusi tā valsts mežu platības daļa, kuras galvenais apsaimniekošanas mērķis ir vides vērtību saglabāšana un rekreācijas iespēju nodrošināšana ikvienam iedzīvotājam. Tādēļ "Latvijas valsts meži" iepirkto meža zemju izmantošanas primārais mērķis būs intensīva meža audzēšana, veidojot kvalitatīvas mežaudzes ar augstu ikgadējo pieaugumu un apmežojot iepirktajiem meža īpašumiem piegulošās neizmantotās lauksaimniecības zemes, tādējādi gūstot pēc iespējas lielāku šo platību devumu tautsaimniecībai," LVM valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar "Baltic Screen" pērn gada nogalē veikto pētījumu, ja neskaita valsti kā zemes īpašnieku, no desmit uzņēmumiem, kam Latvijā pieder vislielākās zemes platības, vairs tikai divos kontrole ir pašmāju fiziskajām vai juridiskajām personām, turklāt Valsts zemes dienesta (VZD) jaunākie dati rāda, ka ārvalstu izcelsmes uzņēmumi zemi Latvijā iegādājas vēl neredzētos tempos un apjomos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!