Foto: LETA
Pieaugot elektroenerģijas tarifiem, samazināsies Latvijas uzņēmēju konkurētspēja, atzina aptaujātie uzņēmēju pārstāvji.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) vadītāja Žaneta Jaunzeme-Grende aģentūrai BNS sacīja, ka elektroenerģijas gala tarifa pieaugums samazinās Latvijas uzņēmēju konkurētspēju.

Laikā, kad valsts atkopjas un ir svarīgi kāpināt Latvijas uzņēmumu konkurētspēju eksporta tirgos, šāds lēmums esošos plānus krietni nobremzē, iespējams, pat sagrauj, viņa klāstīja.

"Jebkurš cenu pieaugums samazina konkurētspēju, tāpēc svarīgi būtu apzināties, ka nedrīkst pieņemt šādus lēmumus, jo tas ietekmē visas valsts ekonomiku kopumā. Cenām būtu jābūt mazākām nekā citās valstīs, lai mēs veiksmīgi varētu konkurēt," teica Jaunzeme-Grende.

Arī Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss norādīja, ka, palielinoties elektroenerģijas tarifiem, samazināsies Latvijas konkurētspēja.

"Kopumā tarifu pieaugumu es vērtēju negatīvi, jo gluži ne visiem, bet daļai tautsaimniecības jomu būtiski samazināsies konkurētspēja," viņš pastāstīja, piebilstot, ka īsti nav izprotams arī iemesls, kāpēc tagad tiek palielināti tarifi, jo, visticamāk, Latvijas energokompānijai "Latvenergo" pērn bijusi laba peļņa.

Saskaņā ar Klausa teikto pagaidām ir grūti spriest, kā tarifu maiņa ietekmēs meža jomas uzņēmumus, jo pašlaik tiem ir citi tarifi nekā iedzīvotājiem. Taču, ja tarifi plānotajā apmērā par 9-10% pieaugs arī rūpnieciskajiem klientiem, tas noteikti negatīvi ietekmēs jomu kopumā.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) trešdien padomes sēdē apstiprināja Latvijas energokompānijas "Latvenergo" meitasuzņēmuma "Sadales tīkls" elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifus, kas no 1.aprīļa pieaugs par 20,8%. Savukārt elektroenerģijas gala tarifs, pēc pašreizējām aplēsēm, varētu pieaugt par 9-10%.

"Sadales tīkls" ir elektroenerģijas sadales sistēmas operators, un tā vienīgais īpašnieks ir valstij piederošā energokompānija "Latvenergo". "Latvenergo" koncernā ietilpst "Latvenergo" un pieci meitasuzņēmumi - "Augstsprieguma tīkls", "Sadales tīkls", "Latvenergo Kaubandus", "Latvenergo Prekyba" un "Liepājas enerģija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!