Foto: Pixabay

Drīzumā gan mazajiem un vidējiem, gan lielajiem uzņēmējiem būs pieejams kopumā 76 miljonus eiro liels finansējums energoefektivitātes paaugstināšanai, atjaunojamo energoresursu (AER) tehnoloģiju plašākai izmantošanai, kā arī elektroauto iegādei. Valsts attīstības finanšu institūcija "Altum" uzņēmumu projektu pieņemšanu plāno uzsākt šoruden, informē "Altum".

Atbalsts uzņēmējiem energoefektivitātes paaugstināšanai vai AER projektiem būs pieejams kā "Altum" aizdevums vai paralēlais aizdevums ar kapitāla atlaidi pamatsummas dzēšanai. Tiks dzēsti 30% aizdevuma pamatsummas, ja aizņēmējs īstenos plānoto projektu, sasniedzot projektā noteiktos mērķus. Aizdevuma apjoms var būt līdz 5 miljoniem eiro, ieskaitot 30% kapitāla atlaidi no aizdevuma summas, kas nevar būt lielāka par 1,5 miljoniem eiro. Paralēliem aizdevumiem, kurus "Altum" sniegs līdztekus kredītiestāžu aizdevumiem, minimālā aizdevuma summa ir 50 tūkstoši eiro. Aizdevuma termiņš ir līdz 20 gadiem.

Atbalsts elektroauto iegādei būs pieejams kā garantija ar kapitāla atlaidi līdz 180 000 eiro (vienam transportlīdzeklim līdz 5 000 eiro un, nepārsniedzot 30% no līzinga saistību apmēra bez PVN).

Projekti tiks pieņemti trīs atlases kārtās, paziņojums par atlases kārtas sākumu tiks publicēts tīmekļa vietnē www.altum.lv). Uzņēmumu iesniegtie projekti tiks savstarpēji salīdzināti atklātos konkursos.

Programmā 25,75 miljoni eiro paredzēti energoefektivitātes paaugstināšanai, 45 miljonus eiro plānots izmantot pārejai uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģijām, bet 5 miljonus eiro – elektroauto iegādes atbalstam.

Arī viņš uzsvēra, ka jaunās atbalsta programmas būs vēl pievilcīgākas nekā iepriekšējās – piemēram, paredzētā 30% kapitāla atlaide būs milzīgs atspaids tiem, kas izmantos valsts atbalstu energoefektivitātes uzlabošanai.

Savukārt daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašnieki jau var sākt gatavoties pieteikumu iesniegšanai daudzdzīvokļiu māju energoefektivitātes paaugstināšanas programmā, kas sāks darboties gada beigās. Programmas kopējais finansējums būs 57,3 miljoni eiro.

Atbalsts daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotājiem tiks sniegts kombinēta finanšu instrumenta veidā. To veidos aizdevums vai garantija, kapitāla atlaide aizdevuma pamatsummas daļējai dzēšanai un atbalsts tehniskās dokumentācijas sagatavošanai.

Projekta rezultātā sasniedzot vismaz 30% primārās enerģijas ietaupījuma, projektiem tiks piešķirta kapitāla atlaide līdz 49% apmērā no projekta attiecināmo izmaksu apjoma. 20% no izmaksām varēs tiks iekļauti attiecināmajās izmaksās arī par tādiem remontdarbiem, kas nav tieši saistīti ar energoefektivitāti.

Atbalstu varēs izmantot izmaksām, kas saistītas ar daudzdzīvokļu mājas energoefektivitātes uzlabošanu un pāreju uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu:

Abas programmas tiek finansētas no Eiropas Savienības Atjaunošanas un noturības mehānisma līdzekļiem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!