Foto: Shutterstock

Lai arī kopš ārkārtas situācijas izsludināšanas teju 70% SEB bankas aptaujāto uzņēmumu darbību Covid-19 izplatība ir ietekmējusi negatīvi – ir samazinājies to apgrozījums vai darbība ir pilnībā pārtraukta. Vienlaikus ir daļa uzņēmēju, kuri ir spējuši ne vien saglabāt apgrozījumu esošajā līmenī, bet pat to palielināt. Kā liecina SEB bankas veiktā aptauja, uzņēmēju prioritātes tuvākajam laikam būs personāla politikas maiņa, kā arī uzņēmumu atbalsta programmas, portālu “Delfi” informēja bankas pārstāvji.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, apgrozījums ir samazinājies 50% uzņēmumu, bet 17% – darbība ir pilnībā apstājusies. Savukārt 30% aptaujāto uzņēmumu līdz ar Covid-19 izplatības sekām apgrozījums nav mainījies, turpretī 3% apgrozījums ir palielinājies.

Visvairāk koronavīrusa izplatība ir skārusi uzņēmumus, kuri sniedz izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumus – 20%, kam seko vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzņēmumi – 16% un apstrādes rūpniecība – 10%.

Šī brīža ārkārtējā situācija nenoliedzami, ir atstājusi ietekmi uz uzņēmumu personāla politiku, tostarp darbinieku atalgojumu, kā arī nodarbināto skaitu. Lai arī vairākumam aptaujāto uzņēmumu apgrozījums ir samazinājies, 28% uzņēmumu neplāno ieviest izmaiņas atalgojumā, savukārt 35% nemainīs darbinieku skaitu. Savukārt 27% uzņēmēju norāda, ka samazinās darbinieku algas, bet 36% plāno samazināt darbinieku skaitu. Tikai neliela daļa – 3,4% norāda, ka darbinieku skaitu palielinās.

"Iepriekšējā krīze, kas ļoti sāpīgi skāra Latviju, ir iemācījusi uzņēmējus daudz ātrāk sākt reaģēt uz izmaiņām ekonomikā, kā rezultātā daļa uzņēmumu jau ir mainījuši savu biznesa modeli, sākot piedāvāt savus pakalpojumus digitālajā vidē. Turklāt Latvijā lielai daļai uzņēmumu ir neliels saistību slogs, kas ļauj daudz drošāk veikt izmaiņas to darbībā," norāda SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Vienlaikus veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka ievērojamu skaitu uzņēmēju šī situācija ir ietekmējusi negatīvi. Tas viennozīmīgi ir signāls gan finanšu institūcijām, gan atbildīgajām valsts iestādēm turpināt iesākto darbu pie dažādu atbalsta programmu īstenošanas, jo šajā ekonomiskajā krīzē atbalsta programmas uzņēmējiem ir labs finanšu atbalsts ekonomikai, norāda Škapars.

Līdz ar piedzīvotajām izmaiņām saimnieciskajā darbībā, daļa uzņēmumu (29%), ir izmantojuši dažādas atbalsta programmas savas finanšu situācijas stabilizēšanai, bet 28% vēl tikai plāno to darīt. Savukārt 43% uzņēmēju nav izmantojuši atbalsta instrumentus, kā arī tuvākajā laikā neplāno to darīt.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, lielākā daļa uzņēmēju, kuri savu darbību realizē Rīgā vai Pierīgā ar apgrozījumu līdz 65 tūkstošiem eiro, ir informēti par Valsts ieņēmuma dienesta atbalsta instrumentiem (41%), 8% aptaujāto – par SEB bankas sniegtajām atbalsta iespējām, savukārt 5% – par Valsts attīstības finanšu institūcijas "Altum" atbalstu. Arī tie uzņēmumi, kuru apgrozījums ir robežās no 65 tūkstošiem eiro līdz 2 miljoniem eiro, norāda, ka viņiem zināmākie ir Valsts ieņēmuma dienesta atbalsta pasākumi (69%), bet 10% – SEB bankas un "Altum" atbalsta instrumenti.

SEB bankas klientu – uzņēmumu aptauja tika veiktā šī gada martā. Tajā piedalījās vairāk nekā 900 uzņēmumu, kuri savu darbību realizē gan Rīgā, gan Latvijas reģionos un kuri pārstāv vairāk nekā 20 nozares.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!