Foto: PantherMedia/Scanpix

Valdībai ir nopietni iemesli virzīt "nacionālās drošības komercsabiedrību" grozījumus, jo ģeopolitiskā situācija ir sarežģīta, sacīja telekomunikāciju operatora "Tele2" valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija 14.martā konceptuāli atbalstīja divu likumu grozījumus, kas paredz noteikt tiesības valdībai uzlikt par pienākumu nacionālajai drošībai nozīmīgu komercsabiedrību īpašniekiem, kuriem ir būtiska līdzdalība sabiedrībā, pārdot savu uzņēmuma daļu.

Vancovičs sacīja, ka, lai arī "Tele2" ir sabiedrībai nozīmīgs uzņēmums ar plašu, visu valsti aptverošu mobilo sakaru infrastruktūru, uzņēmumam nav pamata bažām, ka kāds varētu censties izmantot šos grozījumus ļaunprātīgi, jo tas radītu smagas sekas attiecībā uz ārvalstu investīciju klimatu Latvijā un valsts ekonomisko aktivitāti kopumā.

Tikmēr cita telekomunikāciju nozares uzņēmuma "Bite" padomniece juridiskajos jautājumos Tatjana Čaika sacīja, ka arī "Bite" ietilpst to uzņēmumu skaitā, ko skars šīs izmaiņas, tomēr pašlaik ir pāragri spriest par tā ietekmi.

No mediju uzņēmumu puses SIA "Baltijas Mediju Alianse" (kanāls PBK) mārketinga vadītāja Sindija Frīdenberga norādīja, ka, sekojot pēdējā laika politiskām, sociālām aktivitātēm Latvijā un Baltijas valstīs, "Baltijas Mediju Alianse" novērojusi, ka ne vienmēr šīs aktivitātes un lēmumi, politiskās nostādnes un likumdošanas ierosinājumi ir pamatoti. "Reizēm pat rodas šaubas par veselo saprātu viena otra ieteikuma kontekstā un diemžēl reti kad šie ierosinājumi veicina gan valsts izaugsmi, gan tieši uzņēmējdarbību un vēlmi darboties biznesā Latvijā, Baltijā," viņa sacīja.

Vienlaikus viņa piebilda, ka informācija par likumu grozījumiem, kas paredz noteikt tiesības valdībai uzlikt par pienākumu nacionālajai drošībai nozīmīgu komercsabiedrību īpašniekiem, kuriem ir būtiska līdzdalība sabiedrībā, pārdot savu uzņēmuma daļu, ir diezgan skopa, nepietiekama, kā arī nepamatota, tāpēc konstruktīvu un loģisku komentāru "Baltijas Mediju Alianse" patlaban nevarēs sniegt.

Arī "MTG TV Latvia" sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Laima Kristapsone sacīja, ka "MTG TV Latvia" nav komentāru par likumdošanas grozījumu priekšlikumiem.

Kā ziņots, Nacionālās drošības komisija (NDK) priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) iepriekš debatēs Saeimā par paredzētājām izmaiņām norādīja, ka likumprojektos vēl ir nepieciešami juridiski precizējumi.

Grozījumi paredzēs, ka vajadzēs saņemt valdības atļauju, lai iegūtu būtisku ietekmi nacionālajai drošībai nozīmīgā komercsabiedrībā.

Nacionālās drošības likumu plānots papildināt ar atsevišķu nodaļu par nacionālajai drošībai nozīmīgo komercsabiedrību ierobežojumiem. Tajā būs noteikts, ka par nacionālajai drošībai nozīmīgu Latvijā reģistrētu komercsabiedrību nosakāma tāda komercsabiedrība, kura atbildīs vismaz vienam no likumā minētajiem nosacījumiem. Līdz ar to par nacionālajai drošībai nozīmīgām komercsabiedrībām varēs tikt atzīts ierobežots uzņēmumu loks.

Viens no šiem nosacījumi paredz nacionālajai drošībai nozīmīgas komercsabiedrības statusu attiecināt uz elektronisko sakaru komersantu ar būtisku ietekmi tirgū, kas noteikta Elektronisko sakaru likumā paredzētajā kārtībā. Tāpat tas tiks attiecināts uz nacionālajiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma izpratnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!