Foto: Shutterstock
Papīra formāta dokumenti, efektīvāks darbs un pašu darbinieku vēlme atgriezties birojos ir galvenie iemesli, kādēļ četri no katriem desmit Latvijas uzņēmumiem šoruden centīsies atsākt darbu klātienē. Savukārt attālināto darbu lielākoties turpinās tie uzņēmumi, kuri spējuši izveidot funkcionējošu digitālu dokumentu apriti un komunikāciju, kā arī apgādājuši darbiniekus ar nepieciešamo tehniku, liecina biznesa vadības un grāmatvedības programmas "Jumis" izstrādātāja "Jumis Pro" veiktās uzņēmumu aptaujas rezultāti.

Papīra formāta dokumentu izmantošana ir būtiskākais šķērslis uzņēmumiem turpināt attālinātu strādāšanu. Šo faktoru par galveno nosauca 48,8% no tiem aptaujas dalībniekiem, kuri nolēmuši turpmāk pilnībā vai galvenokārt strādāt birojā. 46,3% respondentu vēlas atgriezties pie ierastās strādāšanas kārtības, jo pārliecinājušies, ka birojā darbs rit efektīvāk. Turklāt atgriešanos darba telpās vēlas paši darbinieki. 43,1% aptaujāto uzņēmumu strādājošie izteikuši šādu vēlmi.

Tikmēr nepilni 58% uzņēmumu plāno saglabāt attālināto darbu pilnā vai vismaz daļējā apmērā, un tam pamatā ir līdzšinējā pozitīvā pieredze. 50,6% respondentu pārliecinājušies, ka viņu darbiniekiem nav nepieciešams fiziski satikties, jo digitālie dokumentu apmaiņas un komunikācijas risinājumi darbojas pietiekami labi, lai kvalitatīvi veiktu darba pienākumus. 44,3% uzņēmumu ir apgādājuši strādājošos ar nepieciešamo tehniku un ieviesuši attālinātam darbam nepieciešamos mākoņrisinājumus, tādēļ spēj turpināt darbību arī bez darba vietas apmeklēšanas.

«Vairākums uzņēmumu pusotrā gadā ir iepazinuši attālināto darbu un zina tā plusus un mīnusus. Tādēļ arī lēmums par darbības formu ir balstīts personīgajā pieredzē un efektivitātes mērījumos. Vairākos uzņēmumos notikušas darbinieku aptaujas, kurās strādājošie paši izvēlējušies turpmāko darbības formu. No tiem, kuri saglabās attālināto darbu, 31,6% gadījumos tā nobalsojuši paši strādājošie, bet 25,3% gadījumu tas bija vadības lēmums, konstatējot, ka attālinātā formātā kolektīvs strādājis ražīgāk. Nedrīkst ignorēt arī finansiālo aspektu. 26,6% darba devēju turpināt attālināto darbu pamudināja tieši zemākas izmaksas par biroju uzturēšanu,» ar pētījuma rezultātiem iepazīstina "Jumis Pro" vadītājs Viesturs Slaidiņš.

Pilnībā atgriezties birojā nolēmuši 42,2% respondentu. 21,6% plāno ieviest jauktu strādāšanas formu, dodot darbiniekiem iespēju 1-2 dienas nedēļā veikt darba pienākumus un rīkot apspriedes uzņēmuma telpās. Pārējā laikā paredzēts attālinātais darbs. Savukārt 18,1% aptaujāto iecerējuši pamatā, 3-4 dienas nedēļā, darboties birojā ar iespēju vienu vai pāris dienas nedēļā strādāt no mājām. Tieši tikpat liela daļa uzņēmumu nolēmuši saglabāt pēdējā pusotrā gadā labi apgūto attālināto strādāšanu, tādēļ darbiniekus uz biroju vairs nesauks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!