Foto: DELFI

Lauksaimniecības pakalpojumu uzņēmumam SIA "Baltic Agro" atļauts iegādāties suņu barības "Dogo" ražotāju uzņēmumu AS "Tukuma Straume", portālu "Delfi" informēja Konkurences padome (KP).

Uzraugs lēmumu pieņēmis 24. maijā, secinot, ka uzņēmumu apvienošanās būtiski nemazinās konkurenci tirgū.

Lai gan abu uzņēmumu darbība pārklājas cūku un mājputnu pilnvērtīgās barības, kā arī liellopu papildbarības tirgus segmentā un barības sastāvdaļu tirdzniecībā, šajā segmentā koncentrācija ir nebūtiska, jo darbojas arī citi uzņēmēji ar līdzvērtīgām un pat lielākām tirgus daļām, secinājusi KP.

Turklāt cūku barību lielākoties saražo paši audzētāji, tādējādi tirgu padarot maznozīmīgu.

Savukārt suņu un kaķu barības tirgū darījuma rezultātā vienu tirgus dalībnieku nomainīs otrs, skaidro KP.

Kopumā barības tirgū pastāv samērā spēcīga konkurence, tai skaitā arī cenu konkurence, līdz ar to pēc uzņēmumu apvienošanās nav sagaidāma preču un pakalpojumu dažādības samazināšanās un piedāvāto līguma noteikumu pasliktināšanās klientiem, prognozē KP, norādot, ka uzņēmumu tirgus daļas var strauji mainīties, lopkopjiem izvēloties alternatīvus barības piegādātājus vai sākot ražot barību pašiem savā saimniecībā.

"Baltic Agro" un "Tukuma straumes" līdzšinējā darbība pārklājas arī graudu iepirkšanas tirgū un graudu pirmsapstrādes pakalpojumu tirgū. Šajos tirgos darbojas spēcīgi konkurenti, tāpēc uzņēmumu apvienošanās neietekmēs konkurences apstākļus šajā tirgū, paredz uzraugs.

Vēstīts, ka šā gada janvārī "Baltic Agro" noslēdza darījumu par uzņēmuma "Tukuma straume" akciju kontrolpaketes iegādi. Pircējs skaidroja, ka iegāde dos iespēju īstenot vairākas sinerģijas grupas uzņēmumu starpā, jo "Tukuma straume" atrodas netālu no "Danish Agro" grupā ietilpstošā uzņēmuma "Vilomix Baltic". "Danish Agro" grupā ietilpst arī "Baltic Agro". Uzņēmums nu lūkos iekļūt arī Skandināvijas un Ziemeļeiropas valstu tirgos.

"Baltic Agro" apgrozījums 2016. gadā bija 140,29 miljoni eiro, kas ir par 5,6% vairāk nekā 2015. gadā. Peļņa pieauga par 19%, sasniedzot 2,95 miljonus eiro.

"Baltic Agro" dibināts 1994. gadā un tā pamatkapitāls ir 3,80 miljoni eiro. "Baltic Agro" pilnībā pieder Dānijas vadošajam lauksaimniecības uzņēmumu kooperatīvam "DAVA Agravis International Holding", kas apvieno vairākus desmitus tūkstošu fermeru un lauksaimniecības produktu ražotāju firmu.

"Tukuma straume" pērn apgrozīja 8,77 miljonus eiro, nopelnot 812 895 eiro.

Pērn oktobrī Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atcēla visus uzņēmumam piemērotos ierobežojumus suņu barības "Dogo" un kaķu barības "Ņau ņau" izplatīšanai. Lai gan sākotnēji PVD ierobežojumus piemēroja, jo barībā konstatēta neatļautā viela karbamīds, atkārtotā pārbaudē Austrijas laboratorijā šo vielu neatrada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!