Foto: LETA
Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) oktobrī veiktajā pārbaudē SIA "RIMI Latvia" tirdzniecības vietā Rīgā konstatēja no Nīderlandes ievestā ugunsērkšķa "Pyracantha spp." jeb dekoratīvo pīlādžu podiņos bīstama augu karantīnas organisma bakteriālās iedegas ("Erwinia amylovora") klātbūtni, informēja VAAD pārstāve Dace Ūdre.

Pamatojoties uz tirdzniecības noteikumiem par bakteriālās iedegas apkarošanas un izplatīšanas ierobežošanas kārtību, VAAD pieņemts lēmums visu 87 augu partiju iznīcināt.

Kopš 2004.gada Latvija ir atzīta par bakteriālās iedegas aizsargājamo zonu, līdz ar to Latvijā drīkst izplatīt tikai tos bakteriālās iedegas saimniekaugus, kas audzēti no bakteriālās iedegas brīvajās zonās, par ko liecina norāde augu pasē "ZP-b2" vai "ZP-LV". Šādas norādes pārbaudē "Rimi" veikalā konstatētajiem bakteriālās iedegas saimniekaugiem ugunsērkšķiem augu pasē nebija un papildus sniegtā informācija no Nīderlandes ražotāja apstiprināja, ka augi nav audzēti no bakteriālās iedegas brīvajā zonā.

Lai nenodarītu kaitējumu inficējot citus bakteriālās iedegas saimniekaugus, piemēram, ābeles, bumbieres, pircējiem jāatved "Rimi" iznīcināšanai arī iztirgotos 105 šīs partijas augus.

VAAD aicina pircējiem, kuri no 22.septembra līdz 2.oktobrim iegādājušies Rimi veikalos Rīgā, Jelgavā un Kauguros ugunsērkšķa augus podiņos (svītru kods 8 717435671669, nosaukumu "Dekoratīvais pīlādzis podiņā, D12/H50", izcelsmes valsts Nīderlande), atvest tos atpakaļ šajos veikalos.

Ja nav iespējams nogādāt augus veikalā, ja augs ir iestādīts vai izmests nepieciešams sazināties ar tuvāko VAAD reģionālo nodaļu.

Pārbaudes laikā pieņemts lēmums veikalos esošos 87 bakteriālo iedegu saimniekaugus izņemt no tirdzniecības un aizliegt to pārvietošanu, kā arī noņemts paraugs ar bakteriālās iedegas vizuālajām pazīmēm un nosūtīts Nacionālajai fitosanitārajai laboratorijai testēšanai.

Kā ziņots, VAAD šogad septembrī konstatēja bakteriālo iedegu komercdārzā Jelgavas novada Vilces pagastā un piemājas saimniecībā Sesavas pagastā.

Teritorijās, kur atrodas visi inficētie koki, tika noteikta buferzona.

Bakteriālā iedega ("Erwinia amylovora") ir bīstama augļkoku slimība, kas var izpostīt līdz pat 80% no augļu dārza stādījuma. Inficēties var ābeles, bumbieres, vilkābeles, pīlādži, klintenes, cidonijas, krūmcidonijas, korintes, kas pārsvarā ir Latvijas augļkopībai nozīmīgas augu sugas.

Pērn Latvijā bakteriālā iedega konstatēta astoņās vietās, kur piemēroti fitosanitārie pasākumi un noteikta trīs kilometru buferzona: Sesavas pagastā, Jelgavas novadā piemājas dārzā, Ozolnieku pagastā Ozolnieku novadā apstādījumos gar dzelzceļu, Olainē apstādījumos gar dzelzceļu, Vilces pagastā, Jelgavas novadā komercdārzā, Slampē pilsētas ceļmalas apstādījumos, Rumbulā, Stopiņos, Stopiņu novadā piemājas dārzā, Medzes pagastā, Grobiņas novadā piemājas dārzā, Jūrmala, Mellužos piemājas dārzā.

Bakteriālā iedega Latvijā pirmo reizi tika konstatēta 2007.gada jūlijā un tika veiksmīgi ierobežota ar stingriem fitosanitārajiem pasākumiem. Lai nepieļautu slimības izplatīšanos stādaudzētavās un dārzos ārpus inficētajām teritorijām, ir svarīgi laikus konstatēt perēkļus un iznīcināt inficētos un iespējami inficētos saimniekaugus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!