Par savulaik ar dāsnu valsts atbalstu izveidotā un nu finanšu grūtībās nonākušā piena pārstrādes uzņēmuma "Latvijas piens" lielāko īpašnieku kļuvis Vācijas koncerns "Fude + Serrahn Milchprodukte", portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

"Fude + Serrahn Milchprodukte" sagatavojis investīciju plānu "Latvijas piens" attīstībai. To realizēs koncerna pārtikas vairumtirdzniecības uzņēmums Baltijā "Eximo Agro-Marketing " un tā realizācija tiks uzsākta jau šogad.

No ceturtdienas darbu uzņēmumā sāk stratēģisko investoru pārstāvoša valde Jāņa Vaivoda vadībā.

"Latvijas piens" valde izveidota trīs cilvēku sastāvā. Valdes priekšsēdētājs būs Vaivods un valdē arī strādās Vācijas pārtikas vairumtirdzniecības uzņēmuma "Eximo Agro-Marketing" ilggadējais vadītājs Baltijas valstīs Jānis Cipulis, kā arī "Eximo Agro-Marketing" Vācijas uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Andreass Zerāns.

"Latvijā tiks realizēts koncerna "Fude + Serrahn Milchprodukte" pirmais investīciju plāns ārpus Vācijas. Tas ir sagatavots, konkrēts tā apjoms tiks publiskots līdz ar tā realizācijas uzsākšanu, un tas notiks jau šogad. Investīciju mērķis ir dubultot ražošanas apjomu "Latvijas pienā", attīstot siera un industriālo produktu ražošanu. Vienlaikus – optimizējot un stabilizējot uzņēmumu. Pirmais solis jau veikts – uzņēmumam "Latvijas piens" vairs nav finansiālu saistību par saņemto valsts galvojumu. Mērķtiecīgu investīciju piesaisti sekmēja arī uzņēmuma līdzšinējās vadības ieinteresētība un līdzdalība investīciju piesaistē," sacījis Vaivods.

Savukārt "Latvijas piens" mazākuma akcionāra "Latraps" ģenerāldirektors Edgars Ruža uzsvēris, ka Vācijas piena pārstrādes koncerna ienākšana Latvijas tirgū un stratēģiskā investora piesaiste "Latvijas Pienam" ir attīstības garants uzņēmumam un reizē sniegs ilgtermiņa sadarbības iespējas piena ražotājiem.

"LPKS "Latraps" SIA "Latvijas piens" dalībnieku struktūrā iesaistījās 2014. gadā, investējot vienu miljonu eiro, kā arī stabilizējot piena iepirkumu uzņēmumā. "Latraps" specializācija ir graudkopība un tā mērķis nebija iesaistīšanās piena nozarē, bet gan atbalsts piena nozarei grūtā brīdī, kas pārdzīvo krīzes situāciju, kas saistīta gan ar Krievijas embargo, gan Eiropas piena ražošanas kvotu sistēmas atcelšanu, gan globālo piena produktu pārprodukciju. Tās ir nepietiekamas investīcijas, lai nodrošinātu jauna uzņēmuma tālāku attīstību, tāpēc "Latraps", kļūstot par vadošo dalībnieku, uzsvēra nepieciešamību piesaistīt investoru ar kompetenci piena nozarē un starptautiskā tirgus pieredzi, kas ir sekmīgi realizēts," sacījis Ruža.

Koncerns "Fude + Serrahn Milchprodukte" dibināts 2001. gadā, Vācijā. Koncernā ietilpst deviņi piena pārstrādes uzņēmumi Vācijā, kas ražo industriālos piena produktus, kā arī sviestu, sieru un jogurtu. Koncerna gada apgrozījums ir 740 miljoni eiro un tirdzniecības apjoms ir 800 tūkstoši tonnu gadā.

Koncernā ietilpstošais pārtikas vairumtirgotājs "Eximo Agro-Marketing" darbu Baltijas valstīs uzsāka 2004. gadā.

Pēc darījuma "Eximo Agro-Marketing" piederēs 75,1%, "Latraps" – 14,5%, "Dzēse" – 8,5%, bet VAKS – 1,9% uzņēmuma "Latvijas piens" kapitāldaļu.

"Latvijas piens" ir Latvijas lauksaimnieku veidots uzņēmums, kas darbu sāka 2012. gada nogalē. No 2014. gada uzņēmums fokusējies un attīstījis siera ražošanu. 50% no saražotā siera tiek eksportēti uz Eiropas un Austrumu Āzijas valstīm. Nozīmīgākie eksporta tirgi ir Zviedrija un Somija, kam pēdējā laikā pievienojusies arī Dānija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!