Foto: Pixabay

Pēc divu gadu pārtraukuma, šogad Lieldienas ikvienā ģimenē būs iespējams atzīmēt plašākā cilvēku lokā. Lai ieskatītos pircēju paradumos šajos pavasara svētkos, "Maxima Latvija" veica aptauju, kuras rezultātā apkopoja šī gada tendences Lieldienu svinēšanā, produktu izvēlē, kā arī plānotajos tēriņos. Aptaujā noskaidrots, ka vairums jeb 88% respondentu svētkus šogad plāno svinēt ģimenes un draugu lokā, svētku mielastam vidēji atvēlot 30 – 50 eiro.

Lai arī teju 96% iedzīvotāji svētku mielastu nevar iedomāties bez olām, aptaujas respondenti atzīst, ka iecienītāko pārtikas kategoriju vidū ir arī dažādi svaigie dārzeņi un augļi (53%), maizes un konditorejas izstrādājumi (39%), kā arī svaiga gaļa (28%). Pērn iedzīvotāji labprāt produktus svētku mielastam iegādājās internetveikalā, taču šogad vairums iedzīvotāju svētkiem sagatavosies, apmeklējot pārtikas veikalus un lielveikalus (88%) klātienē. Īpaši nozīmīga Lieldienu sastāvdaļa ir tieši iecienītāko tradīciju īstenošana, lai pavadītu vairāk laiku kopā ar ģimeni, radītu jaunas atmiņas (85 %) un palielinātu kopības sajūtu (46%). Kā populārākās TOP 3 Lieldienu tradīcijas, ko respondenti īstenos arī savās mājās būs olu krāsošana, olu kaujas un šūpošanās.

"Lieldienu laiks šogad ir īpašs, jo pēc diviem gadiem dažādu ierobežojumu zīmē, svētkus varēsim atzīmēt lustīgāk, kopā ar mīļajiem, dodoties dabā vai apmeklējot publiskus pasākumus. Un, protams – kopīgi gatavosim svētku maltīti, kurā neiztikt bez Lieldienu galvenās maltīšu sastāvdaļas – olām. Olas ir viens no "Maxima" klientu pieprasītākajiem produktiem ne tikai Lieldienās, bet arī ikdienā – tās atrodas TOP pieprasītāko preču augšgalā visa gada garumā. Novērojam, ka veikalu apmeklētāji svētkiem un olu krāsošanas aktivitātēm gatavojas laicīgi, jo, salīdzinot ar pērno gadu, ir ievērojami pieaudzis pieprasījums pēc dažāda veida olām. Piemēram, pieprasījums pēc baltajām vistu olām, kuras jau ierasti izmanto košāku un izteiksmīgāku krāsu iegūšanai tieši Lieldienu olu krāsošanas aktivitātēs, ir audzis vairāk nekā trīs reizes," stāsta "Maxima Latvija" pārstāve Laura Bagātā.

Šogad lielākā daļa iedzīvotāju šajos svētkos plāno ēst 3-4 olas (47%) vai 1-2 olas (24%), kuras vairumā gadījumu būs izdaiļotas un krāsotas ar sīpolu mizām (92%), speciālām veikalos nopērkamām krāsām (27 %) vai karkade tēju (21%). Lai arī svētkos izdaiļojam un nosakām spēcīgāko olu, tai pašā laikā nozīmīga ir arī savas svētku vietas izrotāšana. Kā atzīst respondenti, papildus pārtikas produktu un saldumu iegādei, olu krāsas un dažādi Lieldienu dekorēšanas elementi ir nozīmīgi, lai radītu svētku sajūtu (41%). Aptaujas rezultāti rāda, ka dažādu Lieldienu saldumu iegāde bērniem arī ir iecienīta – 58% respondentu gādās tematiskos gardumus arī šajos svētkos.

Pēc aptaujas datiem, iegādājoties produktus svētku galdam, iedzīvotāji ņem vērā vairākus būtiskus faktorus – dažādas atlaides iemīļotiem Lieldienu produktiem (72%), kvalitātes un cenas attiecību (70%), kā arī veselīgumu un produktu sastāvu (45%), neaizmirstot par īpašām cenām tieši vietējo ražotāju piedāvājumiem veikalos (38%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!